Yeni bir dünyaya hazır mısınız?
Deprem, sel, savaş gibi her türlü karanlık olayın nedeni olarak görülen ve Maya Takvimi'nin bitişine denk düşen bu tarihin dünya için önemi ne?
Abone ol"2012'de dünyanın sonu mu gelecek?" sorusu, son yıllarda herkesin korkulu rüyası haline geldi. Deprem, sel, savaş gibi her türlü karanlık olayın nedeni olarak görülen ve Maya Takvimi'nin bitişine denk düşen bu tarihin dünya için önemi ne? Gerçekten Maya Takvimi 21 Aralık 2012'de mi sona erecek, yoksa Türkçeye de çevrilen kitabının yazarı İsveçli araştırmacı Carl Johan Calleman'ın iddia ettiği gibi 28 Ekim 2011'de mi? Yakında gösterime girecek 2012 adlı filmde anlatılan felaketler niye bu kadar abartılı? Bütün bu soruları Maya Takvimi araştırmacısı ve Calleman'ın Türkçe çevirmeni Fatih Keçelioğlu yanıtladı.
- Evrenin sırları ve geleceğiyle ilgili ortada gerçek bilgiler mi dolaşıyor, yoksa bilgi kirliliği mi oluşmaya başladı?
- Verilen bilgi ve mesajlar, insanlar üzerinde korku yaratıyorsa bu bilgi büyük ihtimalle iktidarın işine yarar. Gelen bilgi ya da mesaj ne? Bunun kitleler üzerindeki sonuçları ne, insanlar üzerinde neden korku yaratıyor ve bu kimin işine yarıyor? Bize gelen bilgileri böyle bir süzgeçten geçirmemiz gerekir. Medya da bu kirliliği körüklüyor.
- Bu konular çok merak edildiği için mi bilgi geliyor, yoksa evrende böyle bir açılım mı var?
- Hepsi doğru. İnsanlar bir taraftan gerçeğe uyanıyor, ruhun hakikatini arıyor, bir taraftan da kutupluluk artıyor.
- Kasım ayında vizyona girecek 2012 adlı film de Maya Takvimi'ni ve yaratacağı felaketleri konu alıyor...
- Evet, filmin tanıtımını izlediğinizde inanılmaz bir korku hissediyorsunuz. New York'taki gökdelenler yıkılıyor, sular basıyor vs. Sinemadan çıkan korkacak. O zaman da Maya Takvimi'nden korkmaya, hiç araştırmadan 'Eyvah dünyanın sonu geliyor,' demeye başlayacaklar.
- Dünyanın sonu geliyor mu gerçekten?
- Mayaların hiçbir yazıtında, kendi kültürlerinde böyle bir mesaj yok. Mayaların yaşayan temsilcisi Don Alejandro Oxla, 'Doğayla öyle bir ilişki içindeyiz ki kendi sonumuzu hazırlıyoruz. Zaten dünyaya çok karanlık bir gölge yaklaşıyor. Bir an önce uyanıp, birliğimizi fark etmezsek dünyanın sonu gelecek,' diyor. Bunun Maya Takvimi'yle de hiç ilgisi yok, ekolojistler de böyle diyor. Bu şekilde yaşamaya devam edersek, dünyanın kaynaklarını tüketeceğiz. Permakültür ise doğayla ilişkimizi tekrar düzenleyecek akıllı bir yöntem. Afrika'da çölün ortasında özel stratejiler uygulayıp, orayı bir ormana çevirerek insanların beslenmesi sağlanabiliyor.
- Burak Eldem de 2012: Marduk'la Randevu adlı kitabında bir göktaşının dünyaya çarpacağından söz edip, korkuyu artırdı...
- Ben Nuh tufanının daha eski bir tarihte olduğunu düşünüyorum. Marduk gezegeninin gelip çarpması gibi bir bilgi, hiç tutarlı değil. Çünkü üç yıl kaldı ve Güneş sistemimizdeki bir gezegeni neden görmüyoruz? Oysa Satürn büyüklüğünde, üç yıl sonra bize çarpacak bir gezegeni görebilecek teknolojiye sahibiz.
- Calleman takvimin ne zaman biteceğini iddia ediyor?
- Calleman'a göre Maya Takvimi dokuz katlı piramitler şeklinde yükseliyor ve ona göre bu tesadüf değil. Calleman her katın bir bilinç seviyesi ve bir zaman döngüsü olduğunu düşünüyor. Biz de insanlık olarak tarih boyunca bu piramidin bir üst basamağına çıkarak yükseliyoruz. Ona göre de 21 Aralık 2012'de değil, 28 Ekim 2011'de sona erecek.
BİR EKONOMİK KRİZ GELECEK
- Şu anda kaçıncı kattayız?
- Sekizinci kattayız. Calleman her katın yedi gündüz, altı gecelik döngülerden oluştuğunu söylüyor. Bu döngüler giderek kısalıyor. Gündüz ve gece piramitin en alt katında 1 milyar yılken, ikinci katında bu 20 kat daha kısa yani 63 milyon yıl kadar. Sekizinci katta gece ve gündüzler 360'ar gün sürüyor. Yedinci katta ise 20'şer yıl sürüyordu. 1755'ten beri insanlığın evriminde bilincin evrimi 20 yıllık sürelerle ilerliyor. Böylece kuşak çatışması yaşandı. 1755'ten önce 400 yılda birdi, daha yavaştı, kuşak çatışmaları yoktu. 1999'dan beriyse her yılda bir ve her şey çok hızlı akıyor.
- Takvimde ekonomik kriz işaretleri var mı?
- Bu yedi gündüz, altı gece içinde meşhur bir beşinci gece vardır. Beşinci gece en karanlık gece olarak bilinir.
- Neyin yıkımı?
- Eski bilincin yıkımı. Ekonomik döngülerde, gündüzlerde ferahlık ve genişleme, gecelerdeyse çöküş, sıkıntı, kriz görüyoruz. Bu sıkıntı ve krizin en büyüğü beşinci gecede gelmiş. Piramitin yedinci katında beşinci gece 1932-52 arasına denk düşüyor. Amerika'da başlayan Büyük Buhran, beşinci gecenin çok yaklaşan enerjisinden oluyor.
- Şimdi gecede miyiz, gündüzde mi?
- 1999'dan itibaren bir yıl gece, bir yıl gündüz yaşanıyor. Beşinci gece bu katta 19 Kasım 2007'de başladı ve 13 Kasım 2008'e kadar sürdü. Kriz de bu tarihler arasında patlak verdi. Maya Takvimi'ne göre 1929 Büyük Buhranı ile 2008 krizi en karanlık gece olan beşinci geceye denk düştü. Şimdi altıncı gündüzdeyiz. Gündüzler daha iyimser bir hava estiriyor ama altıncı gece yaklaştı.
- Yine ekonomik kriz mi? Calleman'a göre o ne zaman başlıyor?
- 8 Kasım 2009'dan itibaren çok daha derin bir kriz yaşayacağız. Altıncı gündüz, krizi yavaşlattı, ama tamamen çıktığımızı söyleyemeyiz. Şu anda altıncı gündüzün iyimserliği yaşanıyor. Calleman'a göre yeni bir gece geliyor. Ayrıca Maya Takvimi'nin sonuna gelirken paraya bu kadar değer vererek yaşayamayacağız.
- Derin krizi yaratacak neden ne olabilir?
- Politik bir nedeni olabilir diye düşünüyoruz. Maya Takvimi bu nedeni tam olarak söylemiyor. Ben krizin Batı'nın kendi içinde olacağını düşünüyorum. Ama bu, bütün dünyayı etkiler. Calleman, 2006'da Türkiye'ye geldiğinde de Doğu'nun, Batı hâkimiyetini zorlayacağını ve dengelerin değişeceğini söyledi. Kriz en çok Amerika ve İngiltere'yi vurdu. Niye Hindistan'ı, Çin'i bu kadar vurmadı? (Figen Yanık)