Kamuoyu 'tek tip' askerlik sistemine kilitlendi. Çalışmalarda sona gelinirken, süresi de netleşti gibi.
Abone olGenelkurmay Başkanlığı, 9, 12 ve 15 ay sürelerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Konu nihai bir kanun tasarısı haline gelmedi" dese de konu üzerinde çalışan askeri kaynakların kafasında öne çıkan süre 12 ay.
Vatan gazetesinde Levent İçgen'in üst düzey askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde 9 ay askerliğin zor olduğu yazılıyor.
9 AY ZOR
Üst düzey askeri kaynaklar, “Tek tip askerlik uygulamasıyla ilgili olarak 9, 12 ve 15 sürelerinde çalışma yürütülüyor. Asker ihtiyacının yıllara göre belirlenmesi netleşince bu süre de netlik kazanacak. Ancak tek tip askerliğin 9 ay olması ihtimali oldukça zayıf görünüyor. 12 ay daha kuvvetli bir ihtimal” değerlendirmesini yaptı.
HENÜZ TASARI HALİNE DÖNÜŞMEDİ
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise tek tip askerlik tasarısının henüz Bakanlar Kurulu’nda konuşulacak seviyeye gelmediğini söylemişti. Gönül, "Konu nihai bir kanun tasarısı haline gelmediği için bir şey söylemek yanlış olur. Bakanlar Kurulu’nda müzakere edilecek aşamaya geldiğinde daha çok bilgi verme şansımız olur" açıklamasını yapmıştı.
Erken terhis umudu |
Hükümet, 'Tek tip' tasarısını 1 Ekim'de Meclis'e getirmeyi planlıyor. Böylelikle kışlada süre eşitlenecek. Yasa çıkar çıkmaz, yüzlerce asker de erken terhis olacak. Takvim gazetesinde yer alan habere göre Genelkurmay Başkanlığı, askerliğin 9 aylık sürede "Tek tip" olarak yapılmasını öngören çalışmayı tamamladı. Hükümet tasarısı olarak hazırlanacak metin, öncelikle Bakanlar Kurulu'nda tartışmaya açılacak. Bakanlar Kurulu'nun imzasının ardından da TBMM'ye sunulacak. Tasarı, önümüzdeki haftalar içinde tamamlanırsa, 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM'nin öncelikleri arasında bulunacak. |
KISA DÖNEM BİTECEK
Projenin hayata geçmesiyle birlikte, 4 yıllık üniversite mezunlarının istifade ettiği kısa dönem askerlik uygulaması son bulacak. Yine üniversite mezunlarının yaptığı yedek subay askerlik de bu uygulamayla son bulacak. 12 ay süreliğine takım komutanı olarak kıtalarında gören yapan yedek subaylar da er statüsüyle zorunlu askerlik hizmeti yapacaklar.
ACEMİ EĞİTİMİ
Acemi eğitimi de 20 ile 30 gün arasında verilecek. Yemin töreninden sonra ikinci döneme geçilecek. Bu dönemin 45 gün sürmesi planlanıyor. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak.