BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,69
ALTIN 2.955,69
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yeni anayasada umutlar azalıyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, '' Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili doğrusu aradan geçen zaman uzadıkça, umutlar bir miktar azalıyor, ama sonuna kadar bu süreci zorluyoruz. Mutabakatla yazabileceğimiz en çok maddeyi yazalım istiyoruz'' dedi.

Ergin, Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği (BİRSİAD) tarafından Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) katkısıyla Ottoman Otel'de düzenlenen ''Mobilya Sektöründeki Yükseliş ve Yarınlarımız'' toplantısında yaptığı konuşmada, Hatay'ın mobilyada bir iddiası, geleceğe dönük bir kurgusu, beklentisi olacak ise bu tür toplantıların çalışmaların fazlasıyla yapılması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda, sektör temsilcilerinin yeni anayasayla ilgili temennilerine değinen Ergin, şöyle devam etti:

'' Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili doğrusu aradan geçen zaman uzadıkça, umutlar bir miktar azalıyor, ama sonuna kadar bu süreci zorluyoruz. Mutabakatla yazabileceğimiz en çok maddeyi yazalım istiyoruz. Temenni ediyoruz ki tamamını mutabakatla yazalım. Ama hiç olmazsa 110, 120 maddelik bir anayasa olacaksa bunun 60, 70, 80 maddesini 4 siyasi grubun mutabakatıyla yazalım. Mutabakat sağlayamadığımız konularda meclis aritmetiğinin de bir anlamı var. Mutabakatın olmadığı yerde meclis aritmetiği, referandum devreye girebilir. Artık bu ülke demokratik yöntemlerle parlamentosunda halkına sorarak bir anayasa yapabilmeli, bu ayıpla geleceğe yürümemeli diye çok güçlü bir kararlılık var.''

YENİ ÇEK YASASI

Çek yasasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ergin, bunun esnafın çokça şikayet ettiği bir konu olduğunu ifade etti.

Önceki çek yasasında psikolojik bir bariyer olduğu düşüncesinin bulunduğunu vurgulayan Ergin, ''Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çek yasası yoktu, bir tek Türkiye'de vardı. İkincisi benim size 100 lira borcum var, ödeyemedim bu borca 100 lira alacaklı olarak devlet de katılıyordu, önceki çek yasasında böyleydi. Devletin alacaklı olması tamamen kaldırıldı. Çekte önemli olan şey kullanıcının ticari itibarıdır. Bunu sağlayacak şekilde çek keşide etme yasağı ve çek hesabı açma yasağı gibi iki ayrı müeyyide bir kısmı vardı daha önceden bunların etkin şekilde uygulanmaya başlandı. Hürriyeti bağlayıcı ceza kaldırıldı. Ama bütün bunlar yapılırken bir şey getirildi. Yeni getirilen düzenleme biraz geciktiği için siz sıkıntı yaşadınız. Ama ocak ayından itibaren uygulanmaya başlandı. Risk Standardizasyon Sistemi dediğimiz sistem devreye girdi. Hem esnafa hem üreticiye bu şekilde muhataplarının performansını, olumlu ve olumsuz sicillerini görme imkanı getirildi. Bu açıdan bu yasal değişiklikten sonra, karşılıksız çek oranında bir miktar artış oldu, bunu kabul ediyorum. Ama artan miktar protestolu senetteki artış miktarından çok fazla değil. Ayrıca artan miktar dönmeyen kredilerdeki artış oranından da çok fazla değil'' diye konuştu.