Yeni anayasa ne diyor? İşte madde madde yeni sistem
Türkiye, referandum şartıyla Meclis’te kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, 1924’ten sonra yönetim sisteminde en köklü değişiklikleri hayata geçirip geçirmeme kararını verecek.
Türkiye, referandum şartıyla Meclis’te kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, 1924’ten sonra yönetim sisteminde en köklü değişiklikleri hayata geçirip geçirmeme kararını verecek. Cumhurbaşkanı ve yeni TBMM’nin birlikte göreve başlayacağı ilk seçim, -öne alınmadığı takdirde- 3 Kasım 2019’da yapılacak. Meclis’in yeni sistemle ilgili tüm uyum yasalarını 6 ay içinde çıkarması gerekiyor. Yeni sistemin ayrıntıları maddeler halinde şöyle:
1.MADDE / Tarafsız yargı Anayasa’nın yargı yetkisiyle ilgili 9. maddesinde yer alan ‘yargının bağımsızlığı’ ilkesine ‘tarafsızlık’ ilkesi de ekleniyor. Bu konuda herhangi bir tartışma olmadığından bu madde, iki turda en fazla kabul oyu alan düzenleme oldu.
2.MADDE / 600 vekil 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor. Görüşmeler sırasında CHP’den bazı sözcüler, bu düzenlemeyi teklifin parlamentodan daha rahat geçmesi için verilmiş bir ‘rüşvet’ olarak niteledi. AK Partili yöneticiler ise ‘bu sayının Avrupa Birliği standartlarına göre belirlendiğini, temsil oranını yaygınlaştıracağını’ savundu.
3.MADDE / 18’inde vekil 25 olan milletvekili seçilme yaşı 18’e indiriliyor. Milletvekili adaylık niteliklerinden ‘askerliğini yapmış olmak’ şartı çıkarılıyor ve ‘askerlikle ilişiği olmama’ ilkesi getiriliyor. Böylece henüz askerlik çağına gelmemiş gençler milletvekili seçilebilecek. Milletvekillerinin yasama çalışmalarına katılması anayasal hak olduğundan bu görev askerliğin ertelenmesi için gerekçe olacak. 20 yaşın üstünde olup askerliğini erteletenler de aday olabilecek. Bu durumdaki gençler seçildikleri yıllar boyunca askere alınmayacaklar.