Anayasa Mutabakat Komisyonu bugün ilk toplantı için bir araya geldi. Toplantı öncesi yeni anayasa çalışmaları için ilk açıklamayı Meclis Başkanı İsmail Kahraman yaptı.
Abone olTBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki Meclis Anayasa Mutabakat Komisyonu, ilk toplantısına sona erdi. Komisyonun ikinci toplantısı 10 Şubat'ta yapılacak.
Toplantının açılış konuşmasını Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık yapacak olan Meclis Başkanı İsmail Kahraman yaptı.
Kahraman, yeni anayasanın yazım sürecine ilişkin "Kolay bir süreç değil" yorumunda bulundu. Komisyon üyelerinden AK Partili Cemil Çiçek ise, "Ya darbeciler kadar olamadılar yaftasını taşıyacağız ya da bu Anayasayı yapacağız" dedi.
Kahraman'ın açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:
Sonuçları değiştirecek olan başlangıçlardır. Ancak içinden aydınlananlar dışına ışık verir. Milletimiz birçok sorunu aşmıştır. Büyük mesafeler katetmiştir ve edecektir.
Anayasalar vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyan metinlerdir. Bazı anayasalar devletin ve toplumun değişen şartlara göre kendini yenilemesini engeller. Birçok yasal düzenlemeyi mevcut anayasa nedeniyle yapamıyoruz.
"TÜRKİYE'NİN TAKLİT OLMAYAN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR"
Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan yalın, kalıcı yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır.
Yeni anayasa için oldukça uzun bir zaman ayrıldığı görülecektir. 1982 anayasası 8 ay 10 günde hazırlanmıştır. İlk anayasamız Teşkilatı Esasi 48 yıl yürürlükte kalmıştır.
"YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR"
Değerli komisyon üyeleri Meclisimiz tüm Türkiye'nin Meclisi dir. Anayasa yapım sürecini iyi bir neticede sonlandıracağımıza inanıyorum. Birlik ve beraberliği güçlendirecek yeni bir Anayasaya ihtiyaç vardır. 24'üncü Yasama Döneminde çalışmalar başlamıştır.
Komisyonun resmi sayfasında bulunan posta ile iletişim yerine 60 binin üzerinde görüş gönderilmiştir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplamda 77 toplantı gerçekleştirmiştir. Çalışmalar en kısa sürede tamamlanacaktır. STK'lar ve derneklere huzurunuzda gösterdikleri çaba için teşşekkür ediyorum. Böylece 26'ncı Yasama Dönemi müstesna bir yerde bulunacaktır. Komisyon çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve desteklenmesinde basın mensuplarına önemli görev düşmektedir.
1980 ANAYASASI YAMALI BOHÇAYA DÖNÜŞMÜŞTÜR
Halk oylamasına sunulmayan ilgili maddeler resmi gazetede yayınlanır. Komisyonun yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan taslak tüm milletvekillerimizin imzasıyla Meclis'e sunulur. 12 Eylül'ün bıraktığı miras halen sürmektedir. 1982 Anayasası yamalı bohçaya dönüşmüştür.
"EVRENSEL İLKELERİ DİKKATE ALACAĞIZ"
Yeni ve Sivil Anayasa toplumun bir beklentisi olmuştur. Evrensel ilkeleri iyi anlayıp o doğrultuda hazırlayacağız. Geleceğin Yeni Türkiye'sini şekillendirecek Sivil Anayasayı oluşturacağımıza inanıyorum.
CEMİL ÇİÇEK: YA YAPACAĞIZ YA DA...
25. Dönem Meclis Başkanı ve AK Parti Milletvekili Cemil Çiçek, ise komisyon toplantısı öncesi şunları söyledi:
"Bu çalışmaların tekrar başlatıldığı için teşekkür ediyorum. Burada bulunma amacımız Türkiye ve milletimize yakışır Anayasa yapmaktır. Belki de 1982 Anayasasının en büyük yanı halen bu tartışmaların sürmesidir. Bu komisyon en büyük amacımızdır. Tercih basittir. Ya darbeciler kadar olamadılar yaftasını taşıyacağız ya da bu Anayasayı yapacağız."
ANAYASA MUTABAKAT KOMİSYONU'NDA KİMLER VAR?
Anayasa Uzlaşma/Mutabakat Komisyonu'nun üyelerinin partilere göre dağılımı şöyle:
AK PARTİ: Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül temsil edecek.
CHP: Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Kemal Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan temsil edecek.
MHP: Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir temsil edecek.
HDP: Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan temsil edecek.