Yeni AKM projesi açıklanıyor! A'dan Z'ye yerli AKM nasıl olacak?
Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine yapılacak olan yeni proje Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanacak. Yeni projenin en önemli özelli ne? Yeni AKM'de neler olacak. AKM şu an ne durumda?
İSTANBUL Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine yapılacak olan yeni proje bugün saat 12.00'de Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Yeni AKM binasının dünyanın en önemli, en modern, en gösterişli, en fonksiyonel opera binası olacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "A’dan Z’ye her şeyi yerli malı olacak” ifadelerini kullandı. Peki yeni yapılacak olan projenin içinde neler olacak? Yıkılacak olan AKM ne zaman yapıldı? Kim yaptı? Hangi etkinliklere ve olaylara ev sahipliği yaptı?
AKM projesinin yıllardır konuşulduğunu belirten Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bütün yurttaşlarımız rahat olsun. Türkiye için hakikaten övünç projelerinden birisi olacaktır. Dünyanın en büyük opera binasıdır belki demiyeceğim ama dünyanın en önemli, en modern, en gösterişli, en fonksiyonel opera binası olacaktır. Ve gerçekten bütün İstanbul’a gelen turistlerin hepsinin mutlaka gidip görmek isteyeceği, önünde resim çektirmek isteyeceği muhteşem bir bina olacak" iddiasında bulundu.
"Bina sadece mimari değeri itibariyle değil aynı zamanda fonksiyonelliği itibariyle son derece büyük bir proje" diyen Numan Kurtulmuş, " Çok sayıda etkinliği yapabileceğimiz bir bina olacak. Sergi ve toplantı salonları, tiyatro vs çok fonksiyonel bir bina olacak. Ama en az bunun kadar önemli olan bir hususta bina mimarisinden içindeki ses düzenine, kullanılan malzemelerden A’dan Z’ye her şeyi yerli malı olacak. Bu anlamda Türkiye’nin geldiği seviyeyi göstermesi bakımından da önemli bir proje olacak" dedi.
AKM BUGÜNLERE NASIL GELDİ? AKM'nin, 1946'da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlandı. Mimar August Perret tarafından Taksim Meydanı'nda, 1946'da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlanan merkez, 1969'da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açıldı. 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen bina, onarımların ardından 1977'de yeniden sanatseverlerle buluştu.