Hükümetin yeni açılım politikalarının ardında ABD büyükelçisinin aylar önce yaptığı ziyaret mi var?
Abone olAmerikan Büyükelçisi aylar önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e uğrayıp "Terörün finansmanı" konusundaki yasa tasarısını Meclis'te öncelikle ele alınmasını istemişti.
ABD bu yasa ile El Kaide başta olmak üzere özellikle Ortadoğu kaynaklı terör örgütlerinin para kaynaklarını kontrol altına almayı istiyordu. İran'ın bölgedeki etkisini azaltmaktı asıl amaç.
Türkiye Büyük Millet Meclisi bu yasayı nasıl geçirdi bilemiyoruz ama yeni açılım için de ABD'deki "Patriot Act"den esinlenildiği izlenimleri oluşuyor.
CNN Türk haber editörü Ahu Özyurt'un bugünkü köşesinde yazdığı bilgilere göre açılımın ardında şunlar var...
BUSH YÖNETİMİNDEN BERİ GÜNDEMDE
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "Bazen üniversite kürsüleri, bazen tuvaller teröre destek olabilir" kabilinden çıkışının arkasında Bush yönetiminin 2001'den sonra ABD'de geçirdiği Patriot Act denen "Terörle Mücadele Yasası" var.
Bu yasa ABD'de tam anlamıyla terör estirmişti. Camilere gidenler fişlendi, telefonda şakayla karışık "bomba" lafı edenler FBI takibine alındı. Müslümanların arasına köstebekler sokuldu, insanların ABD'ye bağlılıkları test edildi.
Sadece Müslüman Amerikalılar değil, onlara yakın duran solcu liberaller de kara listeye alındı. Ekranlara çıkarılmadılar, yazı yazamadılar. Bush yönetimini eleştiren Savcılar, Eyalet valileri odalarına dinleme cihazları, deliller yerleştirilerek, tutuklandılar.
Şaka yapmıyorum.
Bunlar ABD'de oldu.. Siz tabii bunları hiçbir gazetede okumadınız.
Ama dinci muhafazakar Bush yönetimi ABD'yi zihin olarak bu kadar geriletti. Hukuken de utanç tablosu haline getirdi.
Şimdi Ankara kulislerini hareketlendiren "Yeni Açılım" pakedinde "Küçük Kandilcikleri yok etme" "Siyasi partiyi kapatmama ama suçu varsa Milletvekilini içeri attırma" gibi ifadeler manşetlerde geziyor.
ABD'deki bazı çevreler de kulislerde "Predatorlarla birkaç üst düzey isim öldürülecek. El Kaide gibi bitirelecek" diyormuş. Anlamadıkları ABD'nin Afganistan'daki savaş tekniğini Türkiye kendi sınırları içinde kullanamaz. Onun adı başka birşey olur.
Onun için Beşir Atalay'ın duruşu ve sergileyeceği dirayet önem kazanıyor.
Amerika, Patriot Act'i 11 Eylül sonrası "istisnai" yasa diye çıkardı. Bizim Terörle Mücadele Kanunumuzda sonsuz tutukluluklar, kuralsız kaidesiz gözaltılar, kes/yapıştır telefon tapelemeler olağan hale geldi.
Amerika'da o başkan 8 sene sonra arkasında vicdani, hukuki ve mali bir enkaz bırakarak gitti. Çünkü yasalar böyle diyordu. Türkiye, yeni bir seçim sath-ı maaline bu söylemlerle bu eylemlerle girmemeli.