TBMM'deki yemin ve boykot krizi dünya basınında da geniş yer aldı. Belli başlı basın organları krizle haberlere geniş yer ayırdı.
Abone olTBMM'deki yemin ve boykot krizi dünya basınında da geniş yer aldı. Belli başlı basın organları krizle haberlere geniş yer ayırdı.
Uluslararası haber ajansı Reuters, kriz için "gri bölge" benzetmesi yaptı, YSK kararının ardından yaşananların belirsizlik yarattığını savundu.
Ajans, sürecin Türkiye'de bir erken seçime yol açabileceği iddiasında da bulundu.
İngiliz BBC televizyonu ise "Muhalefet yemin törenini boykot ediyor" adlı haberinde, ana muhalefet partisi CHP'nin ve Kürt destekli bağımsız adayların yemin törenine katılmadığını duyurdu.
Haberde, "Seçimlere yoğun katılım, Türkiye'deki siyasi olgunluğun işareti ancak boykot kararı, ülkenin demokratik gelişimi tehdit eden eski alışkanlıkları tekrar ortaya çıkardı. BDP'nin boykotu Kürt bölgesinde şiddeti yeniden ateşleyebilir" denildi.
Katar kaynaklı El Cezire kanalı TBMM'nin boykota rağmen açıldığını duyurdu.
Haberde, "İki muhalif parti cezaevindeki vekillerine izin verilmemesi nedeniyle yemin etmedi" denildi.
Haberde ayrıca CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "Arkadaşlarımız dönene dek yemin etmeyeceğiz", Başbakan Erdoğan'ın da, "Bunları aday gösterenler aslında kriz olacağını biliyordu" açıklamasına da yer verildi.
Türkiye'deki kriz Alman basınında da yer aldı.
Taz gazetesi, Türkiye'de parlamentonun eksik başlangıcı adlı haberinde, "Hukuksal bir tartışma nedeniyle muhalefetin iki önemli grubu CHP ve BDP yemin etmedi. Kürtler meclise hiç gelmedi" ifadelerine yer verdi.
Stern dergisi ise, "TBMM'nin açılışına muhalefin yemin etmemesi gölge düşürdü" ifadesini kullandı.
Haberde, "CHP oturuma katılsa da yemin etmedi. BDP ise Meclis'e bile gelmeyerek Ankara'dan çok uzaktaki Diyarbakır'da toplandı. Boykotun nedeni tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmaması" denildi.