BIST 9.690
DOLAR 34,58
EURO 36,40
ALTIN 2.945,72
HABER /  GÜNCEL

Yemenli komutanlar muhalefet saflarına geçiyor

Cumhurbaşkanı'nın kabineyi topyekûn görevden aldığı Yemen'de bazı komutan ve yöneticiler muhalefeti desteklediklerini ilan etti. Başkente tanklar konuşlanıyor.

Abone ol

Yemen'de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in iktidarı, yönetimin etkili isimlerinin birbiri ardına muhalefet saflarına geçmesiyle zora giriyor.

Bu sabah ordunun en kıdemli askeri yetkililerinden Tümgeneral Ali Muhsin el Ahmer, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i hedef alan protestolara destek verdiğini duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP, komutan Nasır Ali Şuaybi'nin de Hadramaut bölgesinde 60 subay ve 50 polisle birlikte muhalif saflara geçtiklerini söyledi.

Ayrıca ülkenin en büyük aşiretlerinden Haşidilerin lideri Sadık el Ahmer de El Cezire televizyonuna açıklamasına cumhurbaşkanının 'hızlı bir şekilde ayrılmasının' vaktinin geldiğini söyledi.

Bu aşiret, Salih'in iktidarı için kilit dayanaklardan biri olarak tanımlanıyor.

Ahmer açıklamasında "Aşiretim adına devrime katıldığımızı ilan ediyorum." dedi ve Salih'e "Yemen'i kan dökülmesinden esirgeme ve kısa sürede görevden ayrılma" çağrısı yaptı.

Aden valisi Ahmed Katibi'nin de istifa ettiği öne sürülüyor.

Başkentte tanklar

Bu sabah muhalefet safına geçtiğini açıklayan birinci zırhlı piyade tümeninin komutanı Muhsin el Ahmer, "Sana'daki Üniversite Meydanı'nda protestolar düzenleyen gençleri desteklediğimizi ve koruyacağımızı ilan ederiz" diye konuştu.

Muhalefete desteğini duyurmakla birlikte, Ahmer'in görevinden istifa etmemesi dikkat çekici.

Ahmer'in açıklaması ardından tank ve diğer zırhlı birliklerin başkentte konuşlanmaya başlandığı haber veriliyor.

Görgü tanıkları cumhurbaşkanlığı sarayı, merkez bankası ve savunma bakanlığı önüne tanklar yerleştiğini aktarıyor.

Ahmer, El Cezire televizyonunca yayınlanan açıklamasında, "Kriz giderek büyüyor ve ülkeyi şiddet ve iç savaşa doğru sürüklüyor. Ben, komutan arkadaşlarım ve askerlerimizin düşünceleri doğrulatusunda gençlik devrimine destek verdiğimizi ve barışçı şekilde arka çıkacağımızı duyururuz" dedi.

Eylemcilere yaylım ateşi krizi tırmandırdı

Yemen'deki hükümet aleyhtarı eylemler Ocak ayından bu yana aralıklarla devam ediyordu.

Ancak Cuma günü düzenlenen gösteriler sırasında protestocular üzerine ateş açılması ülkedeki gerginliği yeni bir boyuta taşıdı.

Çatılardan gerçek kurşun kullanılarak açılan ateş sonucu en az 45 kişi öldü; 150 kadar kişi yaralandı.

Ölenlerin dün düzenlenen cenaze törenlerine de binlerce kişi katılmıştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Yemenli sivillere gerçek kurşunlarla müdahale edilmesine tepki gösterdi.

Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşen Ban, bu müdahaleyi şiddetle kınadığını belirtti.

32 yıldır cumhurbaşkanlığını sürdüren Ali Abdullah Salih'in dün de bakanlar kurulunun tamamını görevden aldığı açıklanmıştı.

Bununla birlikte Salih'in bakanlardan yeni bir kabine kurulana dek görevde kalmasını istediği bildiriliyor.

İstifalar Salih'i zayıflatıyor

Görevden alma kararının toplu bir istifanın önüne geçmeyi hedeflediği yolunda spekülasyonlar yapılıyor.

Yemen'in BM nezdenideki büyükelçisi dün, protestocuların sivil giyimli keskin nişancılarca öldürülmesine tepki olarak istifa etmişti.

İnsan hakları ve turizm bakanları ile iktidar partisine mensup bazı yetkililer; Yemen haber ajansının genel müdürü ve Yemen'in Lübnan büyükelçisi de istifa eden isimler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Salih, Cuma günkü olaylar ardından olağanüstü hal ilan etti.

Cumhurbaşkanı kalabalığın üzerine ateş açılmasıyla ilgisi olmadığını savunuyor; bu kişilerin güvenlik kuvvetlerinden olmadığını belirtiyor.

Ancak muhalefet Salih'i katliam yapmakla suçladı.

Dünkü cenaze törenlerine katılan muhalefet temsilcileri olaylar ışığında taleplerinin değiştiğini; artık sadece siyasi reform değil; Salih'in görevden ayrılmasını istediklerini söyledi.

Muhalif siyasetçilerden Muhammed el Sabri "Bu güvenlik kuvvetlerinin devrimi bastırmayı başaramadığının kanıtı; kalabalıklar fedakarlıkta bulunmaya hazır olunduğunun göstergesi" diye konuştu.

Yemen siyasi istikrar açısından sıkça sıkıntılar yaşayan bir ülke.

Ülke uzun yıllar süren savaşlar ardından 1990'da birleşti. Ancak Salih, halen güneyde El Kaide ile bağlantılandırılan ayrılıkçı bir hareketle, kuzeyde ise Şii aşiretlerin başkaldırısıyla karşı karşıya.

Birleşen Yemen'in ilk cumhurbaşkanı olarak 1991'de seçilen Salih, eylemlerin başlarında reform sözü vermiş ve 2013'te görev süresi sona erdiğinde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

Ancak rejimi "kanının son damlasına dek koruyacağını" da vurguluyordu.