BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Yemen'deki iktidar mücadelesinde kim kimdir?

Yemen diğer Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden farklı olarak, sadece demokrasi ve reform talep eden halk ile iktidar arasında bir mücadeleye değil, siyasi elit içindeki bir mücadeleye de sahne oluyor.

Abone ol

Yemen diğer Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden farklı olarak, sadece demokrasi ve reform talep eden halk ile iktidar arasında bir mücadeleye değil, siyasi elit içindeki bir mücadeleye de sahne oluyor.

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih görevi bırakması çağrılarına direniyor.

Yemen'de farklı iktidar odakları arasında uzun süredir devam eden mücadele, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yetkilerin çoğunu kendisi ve ailesi etrafında toplamasının ardından hız kazandı.

Bakanlıklar, ordu ve geleneksel güçlerini sürdüden aşiretler, farklı iktidar odakları arasında paylaşılmış durumda.

Bu mücadelede Salih ailesi ve ciddi siyasi ve sosyal etkiye sahip olan el Ahmer ailesi öne çıkıyor.

Bu rekabet geçen hafta silahlı çatışmaya dönüştü.

Sadık el Ahmer, Yemen'deki en güçlü aşiretleri bir araya getiren Haşid'in lideri.

Ağabeyi Himyar ise, Mart ayında istifa edip başkaldırı hareketine katılana kadar parlamento başkan yardımcısıydı.

Üçüncü kardeş Hüseyin ise, Suudi Arabistan sınırı yakınlarındaki Saada eyaletinde uzun yıllar devam eden isyan hareketinin liderliğini üstlenmişti.

El Ahmer aşiretinin dördüncü ve ön plandaki ismi Hamit ise ülkenin en zengin iş adamlarından. Sabafon cep telefonu şirketi ve Süheyl TV'nin sahibi.

Hamit el Ahmer

Ancak işadamı kimliğinin yanı sıra muhalefete verdiği destekle tanınıyor.

2006'da cumhurbaşkanlığı seçiminde Ali Abdullah Salih'e karşı muhalefetin adayını desteklemiş, onunla birlikte mitingelere katılmıştı.

Washington Post'a göre bundan birkaç yıl önce başkent Sana'da Amerikalı bir yetkiliyle görüşen Hamit el Ahmer,Salih'i halk ayaklanmasıyla devirmeye yönelik gizli bir plan ortaya atmıştı.

Beklenen fırsat

Hamit el Ahmer beklediği fırsatı Ocak ayında, Tunus'taki devrim hareketi cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali'yi devirince yakaladı.

Yemen'in başkentindeki protesto gösterileri muhalefet partileri tarafından düzenleniyordu, ancak Sabafon da müşterilerini gösterilere katılmaya çağıran kısa mesajlar gönderiyordu.

Ancak gelinen noktada, Yemen muhalefeti harekete geçirdiği kitlelerin gerisinde kalmış görünüyor.

Sokaklara dökülen gençler, iktidarın bir odaktan diğerine geçişini değil, siyasi sistemin ailelerin denetiminden kurumların denetimine geçmesini talep ediyor.

İktidar ortağı ailelerin buna pek hazırlıklı olduğu söylenemez.

Babadan oğula iktidar devri

Üstelik başkaldırı hareketi, söz konusu ailelerin içinde de görev değişiminin yaşandığı bir döneme denk geldi.

El Ahmer ailesinde liderlik, 2007'de ölen Şeyh Abdullah'tan oğullarına geçmiş durumda.

Ayrıca Ali Abdullah Salih'in en büyük oğlu Ahmed Ali ile yeğenleri Tarık, Yahya ve Emir de kendilerini Salih sonrasına hazırlıyorlar.

Batı'da eğitim görmüş ve bu ülkelerle bağlantıları devam eden bu isimler halen güvenlik ve istihbarat kurumlarında etkili konumlarda.

Şimdi bu yeni nesil, Şeyh Abdullah ile Salih arasında 1980'lerde imzalanan iktidar paylaşımı anlaşmasının koşullarını yeniden müzakere etmek zorunda.

Rejim içindeki üçüncü bir aktör olan Orgeneral Ali Muhsin el Ahmer'in hangi tarafta yer alacağı da sonuçta belirleyici olacak.

Ordu içinde çatışma

Yemen'deki dört askeri bölgeden biri olan kuzey batı ordusunu yöneten Ali Muhsin'in, soyadı el Ahmer olmasına rağmen aşiretle bir bağı yok.

Aksine Ali Abdullah Salih ile akrabalık bağı var.

Ancak 2004'te Saada'daki isyanın bastırılmasında iki ismin arası açıldı.

Salih'in oğlu Ahmed Ali'nin başında bulunduğu tugay da bölgede savaşıyordu ve Ali Muhsin bu ismin giderek ön plana çıkmasından rahatsızdı.

O dönemde isyancılar ile mücadele etmesi gereken iki isme bağlı güçlerin birbiriyle çatıştığı haberleri yayıldı.

Hatta 2009'da Suudi Arabistan isyanı bastırmak için hava desteği sunduğunda, Salih cephesi Suudi pilotlarına bombalamaları için Ali Muhsin'in kampının koordinatlarını verdi.

Ali Muhsin sonunda Mart ayında, Ali Abdullah Salih'in saflarından tamamen ayrıldığını duyurdu.

Ancak ordudaki görevi devam eden orgenerale bağlı tank taburları başkentteki stratejik noktalarda konuşlanmış durumda ve Yemen'deki iktidar mücadelesinde belirleyici olacakları kesin.