BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de yeni çatışmalar

Yemen'in başkentinde Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlısı ve muhalifi olan askerler arasında çatışmalar çıktığı haberleri geliyor.

Abone ol

Yemen'in başkenti Sanaa'da Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlısı ve muhalifi olan askerler arasında çatışmalar çıktığı haberleri geliyor.

Hastane kaynakları, ayrıca keskin nişancıların hükümet karşıtlarının ''Değişim Meydanı'' olarak adlandırdıkları kent merkezinde iki kadını öldürdüklerini de söylüyor.

Meydana yönelik havan topu saldırısında da iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Beşinci gününe giren çatışmalarda çoğu silahsız gösterici olmak üzere en az 90 kişinin hayatını kaybettiği haberleri geliyor.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin taraflar arasında iktidar değişimi öngören arabulucuk girişimleri de bir çözüme varılamadan sonlandı.

Protestocular, aylardır, 1978'den beri iktidarda olan Salih'in istifasını istiyor.

Başkanlık Sarayı'na Haziran'da düzenlenen bir saldırıda ağır yaralanan Salih, o zamandan beri Suudi Arabistan'da. İstifa çağrılarını reddeden Salih, Yemen'e döneceğini söylüyor.

Pazar günü yeniden alevlenen çatışmalarda, binaların tepesine yerleştirilen keskin nişancıların göstericilere ateş açtıkları belirtiliyor.

'El Kaide'nin işi'

Ancak Yemenli yetkililer, askerlerin sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor ve çatışmaları muhalefet içindeki el Kaide bağlantılı grupların başlattığını savunuyor.

Aylar önce bir askeri birlik muhalefet saflarına geçmişti. Bu birlikle ordu arasındaki çatışmaların da şiddetlendiği bildirildi.

ABD ile AB üyesi ülkeler, dün Yemen hükümetini protestoculara karşı güç kullanmaya son vermeye çağırdı.

Öte yandan İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, Yemen'in bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Oxfam, ülke nüfusunun üçte birine denk düşen 7,5 milyon Yemenlinin açlık çektiğini ve uluslararası toplumun yardım çalışmaları başlatmak üzere devreye girmesi gerektiğini savundu.