Yemen'in başkenti Sanaa'da Şii isyancılar ve ordu arasında bu sabah yaşanan çatışmöalarda sekiz kişi öldü. Ateşkes ilan edilmesine karşın Başbakan'ın evi önündeki kuşatmanın sürdüğü belirtiliyor.
Abone olYemen'de Şii hareketi Husi militanlarının başkent Sanaa'da Başbakan'ın evini kuşattığı belirtiliyor. Hükümet sözcüsü "Kuşatma sürüyor. Başbakan da içeride" dedi.
Başkent Sanaa'da Husi militanları ve ordu arasında çatışmalar bugün de devam etti.
Sekiz kişinin öldüğü çatışmaların ardından tarafların ateşkes üzerinde anlaştığı belirtilse de Başbakan Halid Bahah'ın evi önündeki kuşatma devam ediyor.
Saray muhafızları ve militanlar arasında yaşanan çatışmanın görgü tanıkları Fransız haber ajansı AFP'ye çevre sokaklarda asker sayısının artırıldığını ve yolların kesildiğini söyledi.
İsyancılar daha önce Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ile bir anlaşma imzalamış ve birlik hükümeti kurulduktan sonra yönetimini ele geçirdikleri başkent Sanaa'dan ayrılacaklarına söz vermişlerdi.
Ancak milisler şu ana kadar geri çekilmiş değil. Ülkenin çoğunlukla Sünni olan orta ve batı kesimlerindeki varlıklarını ise artırmış durumdalar.
Pazar günü Husi militanlarının Genelkurmay Başkanı'nı kaçırmasıyla birlikte ülkede gerilim iyice tırmanmıştı.
Husi militanları ne istiyor?
Yemen'in kuzeybatısında etkin olan Husiler, Şii mezhebinin Zeydiyye kolundan. 23 milyonluk Yemen nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan Husiler,1970'li yıllara kadar Sünni çoğunluk ile sorunsuz biçimde birlikte yaşamıştı.
1970'lerde imam Bedrettin El Husi'nin Zeydiyye mezhebine vurgu yapmaya başlamasıyla birlikte özerklik ve yönetim içerisinde daha fazla söz hakkı istemeye başlayan Husiler, 2004'te taleplerini silahlı mücadeleye dönüştürdü.
2011'de ülkenin batısındaki Saada bölgesini kontrol altına alan Husiler, Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh'i istifaya zorlamıştı.
2014'ün Temmuz ayında Yemen merkezli Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü ile silahlı mücadeleye girişen Husiler, ülkede artan Sünni etkisine karşı Şiilerin haklarını savunmayı amaçladığını söylüyor.