BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,88
ALTIN 2.826,47
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de olağanüstü hal ilan edildi

Haftalardır cumhurbaşkanı Abdullah Ali Salih aleyhinde protestolara sahne olan ülkede olağanüstü hal edildi. Karar güvenlik güçlerine geniş yetki veriyor.

Abone ol

Geçen haftaki hükümet aleyhtarı eylemlerde en az 45 kişinin yaşamını yitirdiği Yemen'de olağanüstü hal edildi.

Parlamento olağanüstü hal önergesini, bu sabahki oturumda onayladı.

Cumhurbaşkanı Salih, Cuma günkü olaylar ardından olağanüstü hal ilan edileceğini duyurmuştu.

Karar güvenlik kuvvetlerine şüpheli gördükleri kişileri gözaltına alma ve gösterileri engelleme konusunda geniş yetkiler tanıyor.

Bazı muhalif milletvekilleri, kararın yasal olmadığını savunarak ret oyu kullandıklarını söylediler. Ancak iktidar milletvekillerinin oyları onay süreci için yeterli oldu.

30 yılı aşkın süredir iktidarda olan Abdullah Ali Salih, bazı önde gelen subay ve yöneticilerin muhalif saflara geçtiğini açıklamasının ardından dün ülkenin iç savaş tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Salih ayrıca, en geç Ocak 2012'de yapılması planlanan milletvekilliği seçimlerinden sonra istifa edeceği sözünü veriyor.

Ancak muhalefet Salih'in derhal istifasını istiyor.

Salih, daha önce de reform sözleri vermiş ve 2013'te görev süresi sona erdiğinde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

Bu hafta, aralarında zırhlı birliklerin komutanı Tümgeneral Ali Muhsin el Ahmer'in de bulunduğu bazı yüksek rütbeli subaylar, Salih'in istifasını isteyen muhaliflerin saflarına geçti.

Bazı aşiret liderleri de muhalefete destek belirtmişti. Başkent Sana'da kritik noktalarda iki tarafın da tankları konuşlanmış durumda.