BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,29
ALTIN 3.064,88
HABER /  GÜNCEL

'Yemen Mısır'ın hatalarını yapıyor'

Patrick Cockburn Yemen lideri Mübarek'in yolunu izleyerek halkını karşısına aldı diyor; iktidarına kısa ömür biçiyor.

Abone ol

Yemen'i 32 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, yaklaşık bir aydır devam eden protestolara rağmen görevini sürdürmekte kararlı.

Cuma günü şiddetlenen ve yaklaşık 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterileri ve dün üst düzey komutanların protestocuların tarafına geçmesi de kararlılığını kıramamış görünüyor.

Ancak Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'e göre Yemen, Tunus ve Mısır'ın ardından rejim değişikliğine sahne olacak üçüncü ülke olma yolunda.

"Ülkede her zaman şiddetin patlak vermesi potansiyeli var. Çünkü 24 milyonluk ülkede 60 milyon silah var. Devlet otoritesi zayıf ve nüfusun en az beşte biri kendini vatandaştan önce bir aşiretin üyesi olarak tanımlıyor. Ali Abdullah Salih'in kalıcı hale getirdiği bir sistem bu.

"Salih aşiretlerin devletten daha güçlü olmasını sağladı ve kamudaki görevleri siyasi bağlılık esasına göre dağatarak ülkeyi yönetti. Üstelik Tunus ve Mısır'a kıyasla orta sınıf daha küçük ve üniversite mezunlarının sayısı son derece düşük."

Paralellikler

Cockburn Mısır'da olduğu gibi yönetimin muhtemelen askeri bir konseye devredileceğini ve ülkeyi seçime askerlerin taşıyacağını tahmininde bulunuyor:

"Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in, Şubat ayının ilk günlerinde protesto gösterileri başladığından bu yana yaptığı hatalar, Hüsnü Mübarek'inkilere çok benziyor. Değişim vaadetti ve tekrar aday olmayacağını açıkladı. Ancak görevi derhal bırakmayı reddetti.

"Rejim, muhaliflerini tehdit etme başladı ve ölümlerin sorumluluğunu genç protestoculara yüklemeye uğraştı. Yerli ve yabancı basını kontrol etmeye çalıştı. Son halka, Cuma günü halkın üzerine ateş açılmasıydı. Bu da Salih'in gidişinin muhtemelen çok uzun sürmeyeceğini kanıtlamış oldu."

Cockburn Yemen'de yönetimin 'otokratik ya da yolsuzluğa bulaşmış' olmasına rağmen hiç bir zaman Suriye, Mısır ya da Tunus düzeyinde bir polis devleti haline gelmediğine de dikkat çekiyor.