BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.823,35
HABER /  GÜNCEL

Yemen kadınlarından çarşaf yakarak protesto

Yemen'de yüzlerce kadın, hükümet aleyhtarı gösterilerde şiddet kullanılmasını kınamak için geleneksel baş örtülerini ve çarşaflarını yaktılar.

Abone ol

Yemen'in başkenti Sana'daki düzenlenen gösteride, kadınlar peçe ve çarşaflarını tepeleme yığdılar ve üzerlerine benzin dökerek ateşe verdiler.

Yemenli kadınlar öteden beri, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e karşı başlatılan ayaklanmada önemli bir rol oynuyor.

Yemenli kadın eylemcilerden Tevekkül Karman, ülkesinde kadın hakları ve demokrasi için verdiği mücadeleden dolayı, bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü Ellen Johnson-Sirleaf ve Leymah Gbowee ile paylaştı.

Peçe ve çarşaf yakma eylemi, bir grup kadının, ana caddeye siyah bir bez sermesiyle başladı.

Daha sonra tüm vücudu örten ve 'makrama' diye anılan çarşaflar buraya atılmaya başlandı. Eylemci kadınlar, yanan çarşaflardan alevler yükselirken "Yemenli kadınları haydutların işledikleri suçlardan kim koruyor?" diye slogan attılar.

Associated Press haber ajansı, kadınların yardım isteyen el ilanları da dağıttıklarını duyurdu. El ilanlarında "Despot Salih'in yürüttüğü kanlı katliamlara tanık olunması için, burada, dünyanın gözü önünde, çarşaflarımızı yakıyoruz!" ifadesi yer alıyor.

Yemenli kadınların protestosu, dün gece Salih yanlısı güçlerle muhalifleri arasındaki çatışmaları izliyor. Sana ile ülkenin ikinci kenti Taiz'de 20'yi aşkın insan öldü.