BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.955,99
HABER /  DÜNYA

Yemen Büyükelçiliği askıya alındı

Türkiye Yemen Büyükelçiliği faaliyetlerini askıya aldı, personel Türkiye'ye dönüyor.

Abone ol

Türkiye Yemen Büyükelçiliği faaliyetlerini askıya aldı, personel Türkiye'ye dönüyor. Açıklama Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı.

Yemen'de bulunan Türk vatandaşlarına ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından Sana Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin askıya alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Başta başkent Sana olmak üzere tüm ülke genelinde, temenni ettiğimiz kamu düzeni ile güvenlik sağlandığında ve ulusal diyalog ile uzlaşıya dayalı meşru devlet otoritesi tesis edildiğinde Büyükelçiliğimiz faaliyetlerine yeniden başlayacaktır.

Tarihi kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Yemen halkıyla dayanışmamız ve Yemen'de barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik desteğimiz devam edecektir."

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de bulunan Türk vatandaşlarına ülkeden ayrılmalarını kuvvetle tavsiye etmiş ve zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat edilmemesi uyarısında bulunmuştu.

YEMEN'DE TANSİYON DÜŞMÜYOR YEMEN'DE TANSİYON DÜŞMÜYOR

Elçilik talimat bekliyordu

Yemen’de, hükümet ile Şii Husiler arasındaki gerginliğin üst seviyeye çıkmasının ardından gözler, Türkiye’nin Sana Büyükelçiliği’ne çevrilmişti. Diplomatik kaynaklar, “Henüz tahliye kararı almadık. Ancak tahliye için gerekli olan tüm hazırlıkları yaptık” açıklamasında bulunmuştu.

YEMEN'DE NELER OLUYOR?

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.

Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

Suudi Arabistan'da dün düzenlenen KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Yemen'le ilgili BM Anlaşmasının, askeri müdahaleye izin veren "7. bölümünün yürürlüğe konulması" çağrısı yapılmıştı.