Yemekten sonra banyo yapmak kalbi çok yorar
İstanbul tıp fakültesi hidroklimatoloji bilim dalı başkanı prof. dr. zeki karagülle tıbbi anlamda yararlı banyoların tüyolarını verdi. işte evimizde duş alırken sudan en doğru şekilde yararlanma yolları...
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle tıbbi anlamda yararlı banyoların tüyolarını verdi. İşte evimizde duş alırken sudan en doğru şekilde yararlanma yolları...
* Duş almak mı, küvete girip suyun içinde kalmak mı daha yararlı?
İkisi farklı şeyler. Su içine girmek yani küvet banyosunun vücut üzerinde daha çok dinlendirici etkisi vardır. Duş almanın ise daha çok sinir sistemi ve cilt üzerinde etkisi var. Suya girdiğiniz zaman yani küveti doldurduğunuz zaman vücut bütünsel olarak etkilenir. Suyun sıcaklığı, basıncı olumlu etkiler. Bu etkiler duşta söz konusu değildir. Duştan vücudun uç kısımları etkilenir. Yani suyun içerisine girmek daha yararlıdır.
* Aç karna mı, tok karına mı banyo yapmak çok daha sağlıklı?
Ne çok aç olacağız ne de çok tok olacağız. Kahvaltıdan 1.5 saat sonra, öğlen yemeğinden 1- 1.5 saat sonra banyo idealdir. Tok karnına yapılan banyo bizi daha çok yoracaktır. Açlıkta tansiyon düşmesi, toklukta da kalbin yorulması daha fazla olacaktır.
SOĞUK SU TEHLİKELİ!
* Kalp hastalarının sıcak su ile yıkanması kalp krizini tetikler mi?
Tam tersine yapılan çalışmalar gösteriyor ki kalp krizini tetikleyen soğuğa maruz kalmaktır. Ama burada tabii ki sıcaklıktan neyi kastettiğiniz de önemli. Kalp rahatsızlığı olanlar için su içerisindeki sıcaklığın 38’e çıkmasını istemiyoruz. Bu şekilde yani 36-38 derece arasında banyonun kalbe olumlu etkisi vardır.