BIST 10.001
DOLAR 35,42
EURO 36,47
ALTIN 3.045,34
HABER /  GÜNCEL

Yemek kitaplarında ramazan

Her gün iftar ve sahur için uygulanabilecek mönüler

Abone ol

Ramazanda iftar ve sahur sofralarına her gün yeni çeşitler koymak maharet ister. Bu yıl ramazana özel çok yemek kitabı yayınlandı. Kitapların kimileri Osmanlı mutfağını günümüze taşıyor, unutulmuş tarifler veriyor. Bazıları daha pratik olma çabasında, her gün iftar ve sahur için uygulanabilecek mönüler öneriyor.

HER GÜNE AYRI MÖNÜ

Kitabın adı: Yazar: İlkbal Gürpınar

Hazırlayıp sunduğu televizyon programlarından tanıdığımız İkbal Gürpınar’ın bir başka marifeti daha var: Yemek kitapları yazmak. Gürpınar’ın "Ramazan Sofrası" adlı kitabında her gün için özel bir mönü renkli fotoğraflar eşliğinde yer alıyor. Kitaptaki 30 ayrı mönü iftariyelik, çorba, salata, ana yemek ve tatlı çeşitlerinden oluşuyor. Bu şekilde Gürpınar’ın kitabında hepsi denenmiş 100 tarif yer alıyor. Ayrıca sahur yemekleri ve bayrama özel mönüler de var. Kitabın bir özelliği de İkbal Gürpınar’ın "Aklınızda Bulunsun" başlığı altında sağlıklı bir ramazan için önerilerde bulunması. Bu önerilerden bazılarını sıralayalım.

Yemekler mevsime uygun, taze malzemelerle hazırlanmalı.

Ramazan ayında hazırladığınız yemeklerin fazla tuzlu ve yağlı olmamasına dikkat edin.

Yemeklerinizi günlük olarak hazırlayın. Beklemiş, donmuş, çözülmüş yemekleri mümkün olduğu kadar tüketmeyin.

Sofrada en az bir çeşit çiğ yiyecek bulunmasına özen gösterin. Örneğin roka, semizotu, maydanoz, domates, salatalık, biber vb.

Sadece susadığınızda su için. "Günde şu kadar bardak su içmem gerekiyor" düşüncesiyle zorla su içmeye çalışmayın.

ESKİ YEMEK TARİFLERİ

Kitabın adı: Yazar: Remziye - Mebrure Şenler

Ortak bir çalışmanın ürünü olan "Ramazan Sofrası" Osmanlı mutfağıyla modern tarifleri bir arada sunuyor. Remziye ve Mebrure Şenler de önsözde, "Tariflerin önemli bir bölümünü hazırlarken Osmanlı döneminde yazılmış yazma ve basma eserlerden yararlandık" diyor. Ayrıca günlük tarifler sadece iftar için değil, sahur düşünülerek de hazırlanmış. Karşımıza pek sık çıkmayan özel tariflere yer veren bu kitapta Osmanlı hurması, kişnişli sebze çorbası, leb-i dilber helvası, meyaneli mercimek çorbası, şafak çorbası, Hasanpaşa kebabı, Özbek pilavı, helva-yı Hakani, yoğurtlu şalgam kızartması, hamurlu Çerkez tavuğu, tahinli piyaz gibi yemekler yer alıyor.

DEMSAŞ’IN RAMAZAN HEDİYESİ

Demsaş Mutfak & Banyo ramazan için özel bir kitap hazırladı. "Demsaş’tan Ramazan Sofrası" adlı bu kitapta 30 iftar mönü önerisinin yanı sıra "Ramazan Guide" ve eski gelenekleri hatırlatan "Anılarda Ramazan" bölümleri de bulunuyor. Her gün için ayrı ayrı hazırlanan iftar mönüleri Şef Ahmet Doruk imzasını taşıyor. Ramazan Guide başlığı altındaysa ramazanda beslenme önerileri veriliyor ve ramazan boyunca ziyaret edilebilecek mekanlardan ve şehirlerden bahsediliyor. Kitabın ramazan ayı boyunca Demsaş müşterilerine hediye edileceğini de belirtelim.

MEVSİME GÖRE İFTAR

Kitabın adı: Yazar: Deniz Gürsoy

Gurme Deniz Gürsoy’un ramazan sofralarını anlattığı "Ramazan Geldi Hoş Geldi Baklava Tepsisi Boş Gel(me)di" adlı kitabını benzerlerinden farklı kılan, mönülerin mevsimlere göre çeşitlilik gösteriyor olması. Örneğin ilkbahar-yaz ramazanlarının gözdesi yoğurtlu soğuk çorba. Gürsoy bu seçimini şöyle açıklıyor: "Her şeyi taze ve mevsiminde yemek isteyenleri yabana atmamak. İkinci sebepse kış ramazanlarında sahur çeşit ve miktarlarının yaza göre daha az tutulması." Otuz ayrı mönüyü içeren kitapta Osmanlı mutfağı ve yöresel yemeklerden örnekler ve sahur için kolay sindirilebilir yemek tarifleri yer alıyor.

TARİFLER VE ÖLÇÜLER YORMUYOR

Kitabın adı:Yazar: Ayşe Tüter

Kitabın en önemli özelliği pratik ölçülere ve kolaylıkla hazırlamaya dayalı tariflere yer vermesi. Ayşe Tüter; "Benim için bolluk ve bereket sembolü olan ramazan sofralarının eski zenginliğini yaşatabilmek için hazırladım" diyor. Gulaş çorbası, Şikemperver çorbası, tüter çorbası, sucuklu tarhana çorbası, imparatoriçe salatası, katibim salatası, iç baklalı yaprak sarma, çalgılı yahni, saçaklı köfte, şehriyeli piliç kapama, bayram makarnası ve yeşil yayla tatlısı kitaptaki yemeklerden bazıları.

BU AYA ÖZGÜ BÜTÜN TATLAR

Kitabın adı: Ramazan Yemekleri (Çorbasından Et Yemeklerine, Pidesinden Güllacına) Yazar: Deniz Karanfil

Deniz Karanfil tariflere geçmeden önce "Ramazanda besin değeri yüksek, vücudu gün içinde dirençli tutacak yemekler tercih edilmeli, kızartma türü ve bol yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Bol sulu gıdalar tüketilmeli" tavsiyesinde bulunuyor. Yemeklerin olabildiğince kolay, pratik ve ekonomik yollardan yapılması için bilgiler veriliyor. Sütlü havuçlu çorba, tahinli domates salatası, kabak bayıldı, erikli dolma, soyasoslu bamya, fırında pazı, pilavlı bıldırcın, kuşbaşı etli ayva, milföy tatlısı bu kitapta bulabileceğiniz yemekler arasında.

ALTI KİŞİLİK AİLE İÇİN

Kitabın adı:Yazar: Metin Gümüş

Deneyimli aşçı Metin Gümüş kitabındaki tarifleri altı kişilik bir sofra için hazırlarken, her türden yemeğe de yer vermiş. Kitabın bir başka özelliği de, yazarının, "Kolaylıkla temin edilebilecek, hatta çoğu mutfağınızda bulunan malzemelerle hazırlayabileceğiniz basit tarifler yer alıyor" diyerek belirttiği gibi pratikliği. Osmanlı çorbası, ıspanaklı mantar, kestaneli pilav ve kuskuslu dana kebabı kitapta yer alan tariflerden bazıları.

PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

()

Malzemeler: 100 gr tuzsuz taze peynir, 4 çorba kaşığı sadeyağ (veya tereyağ) 1 su bardağı irmik, 1.5 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, 1 çay bardağı dövülmüş Antep fıstığı, 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Hazırlanışı: Peynirin sarı suyunun çıkması için suda bir saat bekletin. Kalın tabanlı bir tencereye yağı ve irmiği koyun. Çok kısık ateşte devamlı karıştırarak irmik pembeleşene kadar yaklaşık yarım saat kavurun. Ayrı bir tencerede şekerle suyu kaynatarak şerbeti hazırlayın. Kavrulmuş irmiğin üzerine dikkatlice şerbeti dökerek karıştırın. Bu arada üstünüze sıçramaması için dikkat edin. Devamlı karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. Peynirin suyunu süzün, incecik kıyın ve helvaya ilave edin. Peynir tel tel oluncaya kadar karıştırın ve ateşten aldıktan sonra kapağını örterek 20 dakika kadar demlendirin. Üstüne Antep fıstığı ve tarçın serperek ılık ılık servis yapın.

Malzemeler: Hamuru; 500 gr un, 2 çorba kaşığı yoğurt, 150 gr margarin veya tereyağı, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 yumurta, biraz ılık su ve tuz.

İçi: 2 adet haşlanmış patates, 1 rendelenmiş soğan, 1 kaşık sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber

Hazırlanışı: Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını açıp; yumurta, yoğurt, oda sıcaklığında margarin ve tuz koyun. Rendelenmiş soğanı bir kaşık yağla kavurduktan sonra haşlanmış patateslerin üzerine döküp, karabiber, tuz ve kırmızı biberle tatlandırın. Biraz ılık suyla yumuşak bir hamur yapıp, bezelere bölün. Bezeleri oklavayla açarak bir ucuna patatesli harç koyun ve rulo şeklinde sarıp, U şekli verin ve sonra uçlarını içine döndürün. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Tepsiye dizip, üzerine yağ sürün ve 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.