BIST 10.028
DOLAR 35,42
EURO 36,54
ALTIN 3.054,79
HABER /  GÜNCEL

Yemek çekiyle taksit ödenemesin!

Sinan Aygün lokantacı esnafının mağdur edildiğini söyleyerek, çeklerin amacı dışında kullanılmamasını istedi.

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yemek çeklerinin amacı dışında kullanılmasının önlenmesi gerektiğini belirterek, "Adı üstünde yemek için kullanılması gereken yemek çekleri ile buzdolabı taksitinin bile ödendiğini duyuyoruz. Lokantacı esnafımız mağdur ediliyor" dedi.

Aygün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığının konuya müdahale etmesi gerektiğini kaydetti.

Yemek çeklerinin pek çok yerde paranın yerini almaya başladığına dikkati çeken Aygün, bu çeklerin yemek hizmeti veren anlaşmalı firmalar dışında kullanılamayacağına yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Lokanta ve restoranlar dışındaki işletmelerin kozmetik, temizlik, giyim gibi satışlarının tahsilatını yemek çeki ile yapıp, çek tutarlarını tahsil edebilmek için yemek faturası düzenlediklerini anlatan Aygün, düzenlenen yüzde 8 KDV’li ve içeriği yemek olmayan bu faturaların "yanıltıcı belge" olduğunu vurguladı. Yanıltıcı belge düzenleme suçunun 18 aydan, 3 yıla kadar hapis cezası gerektirdiğini bildiren Aygün, devletin bu yolla vergi kaybına uğratıldığını ifade etti.

-YENİ TEBLİĞ GEREKLİ-

Maliye Bakanlığının 30 Mayıs 2008 tarihinde yayınladığı 382 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yemek çeklerinin ve yemek kartlarının ne şekilde kullanılacağı ve düzenleneceği gibi konuları da hüküm altına aldığını anlatan Aygün, ancak tebliğin uygulamadaki sıkıntıları tam anlamıyla gidermediğini kaydetti. Tebliğe göre, yemek çeklerinin ve yemek kartlarının kullanım yerinin sadece yemek hizmeti veren anlaşmalı lokanta ve restoranlar olduğunu ifade eden Aygün, "Yemek çeklerinin ve yemek kartlarının kullanımı ve kullanım yerleri hakkında daha açık ve kapsamlı bir tebliğ düzenlenmelidir" dedi.

Aygün, İspanya’da şirketlerin yemek kartları ile alkol satın alınmasını, kartın hafta sonu ve akşam kullanılmasını sistem sayesinde engelleyebildiklerini anlattı.

-KOMİSYONLAR ÇOK YÜKSEK-

Aygün, müşteri işletmelerin ihale ile yemek çeklerini ve yemek kartlarını indirimli olarak alabildiklerini, yemek çeki çıkaran firmaların ise müşteri işletmelere tanıdıkları bu indirimleri anlaşmalı işletmelerden kestikleri komisyonlarla telafi ettiklerini anlattı.

İşletmelerden kesilen komisyonların İngiltere’de yüzde 4,5-5,7, Avusturya;da yüzde 4-6, İsveç;te yüzde 1,76-2,72 arasında değiştiğini, İspanya;da yemek çeklerinde yüzde 4, yemek kartlarında ise yüzde 1 olduğunu belirten Aygün, Türkiye;de komisyon oranlarının yüzde 8-10 arasında olduğunu bildirdi.

Aygün, "Enflasyonun yüzde 9,5, faiz oranlarının yüzde 8,8 olduğu bir ortamda 20 günlük vade için yüzde 8-10 komisyon almak soygunculuktur" dedi.

Yemek çeki sağlayıcı firmaların, anlaşmalı lokantalara bıraktıkları pos cihazının bedelini teminat olarak aldıklarını, arıza için sigortalattıklarını, ayrıca lokantaya iş yeri sigortası yaptırttıklarını kaydeden Aygün, şöyle devam etti: "Lokantacı esnafımız, yemek çeki ve yemek kartı sağlayan firmaların, lokantalar arasında ayırım yaparak istedikleriyle istedikleri şartlarda anlaşmalar yapmalarından şikayetçi… Bu tutum, lokantacı esnafı arasında haksız rekabet yaratıyor. Sistem, yemek çeki sağlayan firmalara hizmet ediyor.

Lokantacı esnafı ise mağdur ediliyor."