BIST 8.858
DOLAR 34,25
EURO 37,83
ALTIN 2.927,50
HABER /  DÜNYA

Yeğen Barzani işbaşında

Barzani'nin yeğeni, Irak'ın kuzeyindeki parlamento tarafından bölgenin başbakanı seçildi.

Abone ol

Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) lideri Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani, Irak'ın kuzeyindeki parlamento tarafından bölgenin başbakanı seçildi.

Erbil'deki mecliste toplanan 111 milletvekili oybirliğiyle Neçirvan Barzani'yi başbakan, Devlet Başkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtsever Birliği'nden (IKYB) Ömer Fettah'ı da başbakan yardımcısı olarak belirledi.

Neçirvan Barzani ve Ömer Fettah, daha önce Erbil ve Süleymaniye yönetimlerinin başbakanlarıydı.

Irak'ın kuzeyindeki parlamentonun başkanı Adnan Müfti, özerk bölgenin devlet başkanı Mesud Barzani'nin, başbakandan bir ay içinde hükümeti kurmasını isteyeceğini ve kabinenin Türkmen, Asuri ve Keldanilerin yanı sıra kökten dinci görüşlere sahip bakanları da içereceğini söyledi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ile Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) liderleri, geçen ay sonunda kuzeydeki özerk bölgede tek yönetim oluşturmayı öngören anlaşmayı imzalamışlardı.

Buna karşın, anlaşmanın içişleri, maliye, adalet bakanlıkları ile IKYB ve IKDP peşmerge güçlerinin birleşmesini öngörmediği belirtilmişti.

Mesut Barzani'nin IKDP'si Erbil ve Dohuk, Celal Talabani'nin IKYB'siyse Süleymaniye bölgelerini yönetiyor.

İki rakip grubun 1994'teki çatışmalarında, 3 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.