BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu kazasında şok harita

Suikast mi ihmal mi? Çok şey söylendi helikopter kazasıyla ilgili. Kazadan hemen sonra hazırlanan harita çok tartışılacak.

Abone ol

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasında arama skandalı.. Enkazın günlerce boş yere yanlış yerde arandığı görülüyor.

Kaza günü saat 16.20'de enkazın yerinin bilindiği halde arama çalışmalarının başka yerde yapıldığı tespit edildi. Meğer TİB, helikopterin düştüğü alanı 1 km'lik alan içinde tespit etmiş.

Helikopter kazasıyla ilgili çok şey yazıldı, çizildi, söylendi. Gazete Habertürk'ten Özlem Yılmaz'ın özel haberine göre TİB'in kaza alaın haritası ortaya atılan senaryoları yeniden alevlendirecek gibi. İhmal mi suikast mi tartışmaları bu haritayla birlikte yeni soruları da beraberinde getirecek.

TİB 1 KM'LİK ALANI BİLDİRMİŞ

25 Mart tarihinde, saat 15.30'da meydana gelen kazanın ardından, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aynı gün saat 16.20 itibariyle helikopterin bulunabileceği kaza alanı haritası ilk kez ortaya çıktı. TİB dar alanı Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ilettiği öğrenildi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kaza alanı haritası ile bölgedeki baz istasyonlarının kapsama alanı birleştirildiğinde bu kez helikopterin bulunduğu bir kilometrekarelik alan ortaya konuyor.
Şok belgeyle saat 16.20'de helikopterin düştüğü alanın bilindiği, yine de arama kurtarma çalışmalarının farklı noktalarda yapıldığı görülüyor.

KAZA ALANI 1 SAATTE OLUŞTURULMUŞ

TİB'in kaza sonrası bir saat içerisinde oluşturduğu 'Kaza alanı haritası' ile baz istasyonlarının kapsama alanı kesiştirildiğinde, önce 20-21 kilometre yarıçapında bir çember oluşturuluyor. Uzunluğu 30 kilometre olan bu yayın 14-15 kilometrekaresi hiç sinyal almıyor. Bu bölge arama çalışmaları dışında bırakıldığında, geriye 14 kilometrekarelik alan kalıyor. Göksun, Kanlıkavak ve Tüllüce baz istasyonlarının ortak sinyal verdiği bu alan kapsam dışı bırakıldığında, tek başına Tüllüce'nin sinyal aldığı ve enkazın bulunduğu bir kilometrekarelik alan ortaya çıkıyor. Bu 1 kilometrekarelik alan Tüllüce Baz İstasyonu'ndan sinyal alıyor, diğer bütün alanlar ya hiçbir baz istasyonundan sinyal almıyor, ya da birden fazla baz istasyonundan sinyal alıyor. Uzmanlar, bu 30 kilometrekarelik alanın dahi helikopterler ve CASA uçağıyla birkaç saatte taranabileceğini vurguluyor.

12 SAATLİK SİNYAL

Telekomünikasyon İletişim Başkan Vekili Basri Aktepe imzalı belgede, yapılan çalışmalar sonucu, helikopterde bulunan tüm GSM hatlarının Çardak'ın 4 kilometre kuzeyinde bulunan Tüllüce mevkiinde kulede bulunan baz istasyonundan hizmet aldığı belirlenerek, 26 Mart tarihinde saat 03.00'te tüm sinyal bilgilerinin kesildiğine dikkat çekiliyor. Kısacası 15.30'da meydana gelen kazanın ardından tam 12 saat boyunca bölgedeki cep telefonlarından sinyal alınmış.

NEDEN ARAMA BU BÖLGEDE YAPILMADI?

Olay günü tam 12 saat boyunca bölgeden sinyal alındığına dikkat çeken BBP MKYK Üyesi Hüseyin Berçin, "Helikopterin 1 kilometrekarelik alanda olduğunu bazı devlet kurumları biliyordu. Neden arama bu bölgede yapılmadı? Bölgeye seyyar baz istasyonu götürülmüş olsaydı, kaza yeri noktasal olarak tespit edilebilirdi, neden edilmedi?" diye soruyor.

İŞTE O HARİTALAR

[PAGE]

  

[PAGE]

  

[PAGE]

  

[PAGE]