BIST 10.010
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.053,86
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu kazasında bir şok daha!

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybetmesiyle ilgili gelişmeler devam ediyor.

Abone ol

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter kazasının yaşandığı gün enkaz bölgesinde iki askeri hava aracı olduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlandığı belirtilen 'Gizli' ibareli sunum dosyasında kazanın meydana geldiği 25 Mart 2009'da, olay bölgesi ve çevresindeki hava araçlarının radar izlerini gösteren belgelere yer verildi.

Arama kurtarma faaliyeti için Malatya'dan kalkan iki Skorsky tipi hava aracının saat 21.58 ve 21.47-21.58 arasında enkaz bölgesinde olduğu görülüyor. Radar belgesinde belirtilen uçuş mesafesinden, askeri hava araçlarının enkazın yaklaşık 330 metre üstünde seyir yaptığı dikkat çekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Emekli Hava Yer (Kontrol-İhbar) Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, daha alçak seviyeye inerek aramayı yakından yapma imkanı göz önüne alındığında, Yazıcıoğlu'nun içinde olduğu helikopter enkazının iki helikopter tarafından görülmemesinin ihtimal dışı olduğunu söyledi.

2 SAAT SONRA TESPİT EDİLDİ 46 SAAT SONRA MÜDAHALE EDİLDİ!

Geçtiğimiz hafta başında BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaretinde suikast şüphesini güçlendirecek önemli bilgi ve belgeler paylaşmıştı. Bu belgelerin ne olduğu henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Bugün gazetesi ise Destici'nin Gül'e verdiği belgede, helikopterin enkaz yeri 2 saat içinde tespit edilmesine rağmen 46 saat sonra ulaşıldığının görüldüğünü ileri süren bir haber yayınladı.

25 Mart 2009 tarihinde olay bölgesi ve çevresindeki hava araçlarının radar izlerini gösteren belgelere göre, olayın olduğu gün saat 21.58'de Skorsky tipi helikopterler Yazıcıoğlu'nun içinde olduğu TC-HEK işaretli helikopterin tam olarak 330 metre ve daha altında bir yükseklikte uçuş yaptı.

HER İKİ HELİKOPTER ENKAZIN 330 METRE ÜSTÜNDEYDİ

Radar kayıtlarına göre, 25 Mart 2009 tarihinde saat 21.11'de Malatya Erhaç'tan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı S-70, yani Skorsky iki helikopter arama kurtarma faaliyeti için havalandı. Skorsky'lerden biri 21.47-21.58 arasındaki bir zaman diliminde Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter enkazının tam üzerine geliyor. ekran-resmi-2011-12-14,-2.32.10-pm.png

Harita üzerinde belirlenen izlere göre diğer Skorsky ise saat 21.58'de enkazın üzerine ulaştı. Her iki helikopter kalkıştan önce uçuş irtifasını bin 100 feet olarak belirledi. Bin 100 feetlik irtifa ise 330 metre yüksekliğe karşılık geliyor. Arama-kurtarma faaliyetine katılan her iki Skorsky, Malatya'daki kalkış yaptığı yere yakın olan Tulga'daki helikopter meydanına saat 22.55'te geri döndü.

EMEKLİ HAVA BİNBAŞI: ENKAZI GÖRMEMELERİ İHTİMAL DIŞI

Konuyla ilgili konuşan Emekli Hava Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde olduğu helikopter enkazının her iki Skorsky tarafından görülmemesinin ihtimal dışı olduğunu belirtti. Hacımustafaoğulları söyledi:

"21.55-22.15 saatleri arasında Malatya Erhaç meydanından kalkıp arama kurtarma görevi yapan iki Skorsky helikopterine ait bölge radarlarının yaptığı iz bilgileri değerlendirildiğinde; her iki helikopterin kaza mahallinin tam üzerinde de uçuş yaptıkları açıkça görülmektedir. Kayıtlarda bin 100 feet irtifada uçtuğu belirtilen helikopter mürettebatının, bu irtifada bile kaza emarelerini gece görüş sistemiyle görebileceği açıktır. Ayrıca son sistem teknolojiyle donanımlı helikopterlerin diğer kolaylıklarıyla gerekli tespiti yapabilir. Şüphe görülen durumlarda daha alçak seviyeye inerek aramayı daha yakından yapma gereği imkânını da dikkate aldığımızda, helikopter enkazının iki helikopter tarafından görülmemesi ihtimal dışıdır. Bölgedeki hava durumu ve görüş mesafesi de yapılan arama faaliyetinde dikkate alınması gereken önemli bir etkendir."

ENKAZI GÖREMEMİŞ OLMAMALARI ŞAŞIRTICI

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Skorsky helikopter kullanan pilotlar ise 330 metre yükseklikten enkaz bölgesini görememiş olmalarını oldukça şaşırtıcı bulduklarını söyledi. Pilotlar, Skorsky'lerin fotoğraf çekme özellikleri olduğunu, en azından enkaz bölgesinin de fotoğraflarını çekmiş olabileceklerinin altını çizdi. Skorsky helikopterlerin gece görüşlerinin de mükemmel seviyede olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun raporuna göre 25 Mart 2009 tarihinde olay bölgesinde görüş mesafesinin 300-500 metre civarında olduğu belirtiliyor.

ALBAY SEZAİ AKGÜN, HELİKOPTERİ DOĞRULUYOR

Söz konusu Skorsky helikopterlerin bölgeye gittiğini, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı olan Albay Sezai Akgün de doğruluyor. Akgün, 17 Haziran 2011 tarihinde Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na şu ifadeyi verdi: "Helikopterlerin önce Tüllüce tepeyi aramalarını emrettim. Birkaç dakika sonra herhangi bir şey olmadığı söylendi. Daha sonra yaya birlikler ve korucular ile Tüllüce bölgesini arattım. Helikopterler havadan uçuş yaparak, belirli bölgelere bakarak, sis olmayan yerlerden uçarak saat 21:30-22.00 sıralarında yakıtlarının ikmali için Malatya iline geri döndüler."

AKDOĞU'NUN ENKAZ BÖLGESİNİ GÖSTEREN HARİTALARINA İTİBAR EDİLMEMİŞTİ

Cihan, 8 Ağustos 2011 tarihinde helikopterin düştüğü gün Jandarma Genel Komutanlığı Teknik Daire'de görevli J. Astsubay Başçavuş Süleyman Akdoğu'nun, TİB'in, GSM şirketlerinden elde edip ulaştırdığı koordinat bilgilerini 16.20 ve 22.00'de enkaz bölgesini gösteren iki farklı harita oluşturduğunu ortaya çıkarmıştı. Söz konusu haritalar Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı'ndaki hareket merkezine gönderilmiş; fakat arama-kurtarma faaliyetleri bu haritalara göre yapılmamıştı.

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı Hareket Merkezi'ne sadece Süleyman Akdoğu'nun oluşturduğu haritalar değil, Genelkurmay'ın da koordinat bilgileri ulaşmıştı. Fakat Genelkurmay'ın bildirdiği koordinat ile Süleyman Akdoğu'nun oluşturduğu haritalarda 20 kilometre fark olduğu anlaşılmıştı. Bu çarpıcı bilgi ise o dönem Kahramanmaraş İl Jandarma'da görevli Astsubay Kıdemli Çavuş Ümit Nogaylaroğlu'nun Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadesinde ortaya çıkmıştı. Nogaylaroğlu, ifadesinde şunları kaydetmişti:

"Genelkurmay'dan gelen koordinatları da Hamza Tiryaki Yarbay'ımıza aktardım. Komutanım, bizim Ankara Teknik Daire'nin bildirdiği yer burası, Genelkurmayın bildirdiği nokta burası. Alakası yok, en az 20 kilometre mesafe var."

Helikopterlerin 300 metre üstünde uçtukları halde enkazı neden bulamadıkları veya o bölgede başka bir amaç için bulunup bulunmadıkları yapılacak soruşturma ile aydınlanacak.