BIST 9.452
DOLAR 34,57
EURO 35,96
ALTIN 3.004,80
HABER /  MEDYA

Yazıcıoğlu görüntülerine çifte yasak!

Muhsin Yazıcıoğlu'nun görüntülerine iki mahkemeden yayın yasağı geldi.

Abone ol
Habertürk'ün yayınlayacağı Muhsin Yazıcıoğlu görüntülerine yayın yasağı geldi. Karar, Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu'nun başvurusu üzerine Malatya 2. No'lu Hakimliği tarafından alındı.

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği, Kahramanmaraş'ta meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden, eski Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişiye ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının ve gösterilmesinin yasaklanmasına karar verdi.

BAŞVURU EŞİNDEN GELDİ 
 
Müteveffa Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu adına avukat Selami Ekici tarafından, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği, Muhsin Yazıcıoğlu'nun 27 Mart 2009'da naaşının bulunma görüntülerinin yayınlarının durdurulmasıyla ilgili tedbir başvurusunda bulunuldu.

PROVAKASYON UYARISI 
 
Dilekçede, söz konusu görüntülerin ulusal yayın yapan bir televizyon kanalında yarın yayınlanacağına dair fragman görüntülerinin yayınlandığı, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu, yayınlanacak haber içeriğinin Yazıcıoğlu ailesini üzeceği ve onu sevenleri provoke edebilecek nitelikte olduğu belirtilerek, görüntülerin yayınlanmasının durdurulması talep edildi.
 
KISITLAMA KARARI VAR
 
Talepleri değerlendiren hakimlik, savcılığın soruşturma dosyasında kısıtlama kararı bulunduğunu ve zaten Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 157. maddesine göre soruşturma aşamasındaki usul işlemlerinin gizli olduğunun düzenlendiğini belirterek, 5187 sayılı Basın Kanununun 3. maddesinde de, basın özgürlüğünün demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak, başkalarının haklarının sağlanması amacıyla sınırlanabileceğinin düzenlendiğini ifade etti.
 
Sözkonusu görüntülerin yayınlanmasının ailelerin kişisel haklarının ihlalini doğuracağı ve bunun demokratik toplum gerekleriyle bağdaşmadığını kaydeden hakimlik, kısıtlama kararı olan dosyanın henüz soruşturma aşamasında bulunduğu ve bu aşamadaki işlemlerin gizli olduğunu dikkate alarak talebin kabulüne karar verdi.
 
Hakimlik, soruşturma dosyasına ilişkin, dosya içinde kalan olay yerine ve olayda ölenlere ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının ve gösterilmesinin, CMK'nın 153/2 ve 157. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunu'nun  3. maddesi gereğince yasaklanmasına hükmetti.
 
BİR KARARDA KAHRAMANMARAŞ'TAN 
 
Bu arada ölümlü helikopter kazasının meydana geldiği Kahramanmaraş'ta da, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kardeşi Yusuf Yazıcıoğlu ve kızı Firuze Yazıcıoğlu adına avukat Kemal Yavuz tarafından Kahramanmaraş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, aynı içerikte başvuru yapıldı.
 
Talebi değerlendiren mahkeme, Mevcut durumun Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 24 ve 25. maddeleri ile Hukuk Muhakemesi Kanunu'nun (HMK) 390/2 ve 391/1. maddeleri çerçevesinde değerlendirildiğini aktararak, talep sahiplerinin rızaları olmaksızın yayın yapılması ve sürdürülmesinin, mevcut görüntülerin yansıtılış biçiminin, talep sahibi mirasçıların olay nedeniyle duydukları üzüntü ve elemi yenileyeceğini ve sürdüreceğini kaydetti.