BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu Alperenlere ne derdi?

Alperenler'in İdil Biret konseri baskınına tepkiler sürüyor. Peki Yazıcıoğlu hayatta olsaydı ne derdi? Cevabı Mümtazer Türköne vermiş;

Abone ol

Alperenlerin İdil Biret konserine yaptıkları baskına karşı her kesimden tepki var. Baskını yapanlar protestonun İdil Biret'in şahsı ve sanatıyla ilgisi olmadığını söylerken "'Bunu başka türlü de yapabilirdik bilet alıp içeri girerek arbede çıkarabilirdik ama bunu yapmadık" diye kendilerini savundular. Büyük Birlik Partisi ise bu baskını "demokratik bir protesto" olarak değerlendirdi.

Alperenlerin baskınına eskiden militan bir ülkücü olduğunu gizlemeyen Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne de tepki gösterdi. "Türköne En önemlisi ise şu: Muhsin Yazıcıoğlu hayatta olsaydı, bu eylem hakkında ne düşünür ve ne söylerdi?" diye soruyor ve cevabı yine kendisi veriyor: "Oraya kadar gidebiliyorsanız eylemi boşverin, oturun konseri dinleyin."

Türköne "'Alp'lik kolay iş, mesele 'erenlik'te" diyor. İşte o yazı;

PROTESTO NAMAZI NE DEMEK

"Manzaraya bakıp tahminlerde bulunuyorsunuz. Yine de hiç anlaşılmayan bir ayrıntı var: "Protesto namazı" ne demek? Bu namaz türü ne zaman ve ne için icat edildi? İnsanlar tepkilerini ne zamandan beri herkesin gelip geçtiği yerde namaza durarak göstermeye başladı?
(...)

BBP YENİDEN DÜŞÜNSÜN

Alperen Ocakları mensuplarının yapılan eylem hakkında yeniden düşünmeleri lâzım. Bu eylemi "demokratik tepki" olarak tanımlayan Büyük Birlik Partisi yöneticilerinin de. Bir konseri protesto etmek nasıl demokratik tepki olur? Protesto edilen şarap markasının reklâmı ise onu da yeniden düşünmek lâzım. Bir piyano resitalinde oturmak, sahil gazinosunda şişenin dibine vurarak assolistten arabesk şarkı dinlemeye benzemez. Her işin bir adabı ve usulü vardır?

YAZICIOĞLU NE DERDİ?

En önemlisi ise şu: Muhsin Yazıcıoğlu hayatta olsaydı, bu eylem hakkında ne düşünür ve ne söylerdi? Böyle bir eylem yapmaya niyetlenen gençlere, vereceği muhtemel cevabı ben söyleyeyim: "Oraya kadar gidebiliyorsanız eylemi boşverin, oturun konseri dinleyin." Müzik kelimelerin, insan derisinin farklı renklerinin yer almadığı evrensel bir dil. Klasik müzik konserini dinlemek için Batılı olmak gerekmiyor. Sadece sessiz, sakin bir şekilde bütün dikkatinizi müziğe vermek yeterli. Bu arada hiçbir şeyle meşgul olamazsınız. Bırakın şarap kadehi tokuşturmayı, su bile içemezsiniz.

ALPLİK KOLAY İŞ MESELE ERENLİKTE

Topkapı Sarayı'nın avlusunda toplanan gençlerin "alperenlik" içindeki "eren"lik üzerinde yeniden düşünmeleri şart. (...) "Alp"lik kolay iş, mesele "erenlik"te.