BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Yatırımcı ne yapmalı?

ABD öksürdü bütün dünya hasta oldu. Ekonomistlerin uyarılarına kulak verin.

Abone ol

Piyasalar haftaya çok sert bir satış dalgası ile başladı. ABD kaynaklı dalga Asya borsalarının tetiklemesi ile tüm global borsaları vururken, piyasaların altını üstüne getirdi.

Yaşanan hareketi değerlendiren uzmanlar, düşüşün kaynağının yurtdışı olduğu konusunda hem fikir. Ancak bu satışların ne zaman duracağı konusunda ise ortak bir görüş yok. İşte uzmanların piyasalarla ilgili görüşleri...

"35 binin altı yok"

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: İMKB için ABD'nin S&P 500 endeksinin seyri belirleyici olacak. 2001 yılındaki son resesyonda bu endeks, toplam yüzde 45 oranında düşüş göstermiştir. Benzer bir düzeltme bizi 40 bin-45 bin aralığına yerleştirebilir. En uç senaryoda bile düşülecek nokta 35 bin seviyesinin altı olmaz."

Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç: "Piyasada ABD'de yaşanan tutsat krizinin Çin'e, Avrupa'ya ve gelişmekte olan ülkelere yansımasının etkisini görüyoruz. Borsanın bu seviyelerin daha altına düşmesini beklemiyoruz. Bundan sonra yukarıya doğru tepki hareketi gelebilir.

"Temkinli olun"

Borsa Uzmanları Derneği Başkanı İsmail Tavlı: Borsadaki düşüş global trend değişiminin bir ifadesi. Diğer taraftan son 5-6 yıldır uluslararası piyasalarda yükseliş trendinin düzeltmesi şeklinde de algılanabilir. Temkinli olmakta yarar var”

Uluslararası Finansal Yön. Enst. Dern. Başkanı Selçuk Tümay: "Dünyada bu hareketlerin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Bunların Türkiye'de özellikle kurlar üzerinde artırıcı etkisi olacak”

HSBC Hazine ve Sermaye Piyasaları Uzmanı Fatih Keresteci: Panikleyip döviz almak için bir neden yok. Ancak hisse senedi tarafında kayıplar biraz daha fazla olabilir. Yatırımcılara temkinli bir duruş tavsiye ediyoruz.

Yabancıların çıkması zor

İstanbul Üniversitesi İktisat Politikası Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara: "Dışarıdan gelen sıcak para ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları, cari açığı karşılıyor. Ancak dışarıda ABD ekonomisinde ortaya çıkacak çalkantı, bize gelen finansal sermayede problem yaratacağı için cari işlemler açığını karşılamada sorunlar yaşanabilir. Bunun sonucunda da YTL'nin aşırı değerlenmesi biraz daha gerçekçi düzeye oturabilir. ABD'den yayılan çalkantı sonucu Türkiye'de bir kriz olmaz. Yabancı sermaye çıkışı olabilir, o da birden bire olmaz. Yani 2001'deki gibi olmaz. İMKB'de yüzde 70 civarında yabancı hisse var. Bu hisseleri birden satıp çıkamazlar. Yabancıların ellerindeki nakde dönüştürüp çıkması zor”

Marmara Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Turgay Berksoy: Türkiye'de piyasalar çok fazla gelişmiş olmadığı için dünyadaki etki-tepki sürecinden çok fazla etkileniyor. Türkiye'de kısa vadede olası bir para çıkışının, dışarıdan bu sermayeyi getirenlere de çok büyük maliyetler yükleyeceğini düşünüyorum. Türkiye'deki yatırım araçlarına yatırım yapanların çok ciddi zararlar yazması söz konusu olur. Bu kadar büyük zararı göze alamazlar diye düşünüyorum”

"Resesyon olursa borsayı unutun"

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: ABD Başkanı Bush'un açıkladığı ekonomik önlem paketinin ancak hazirandan sonra devreye girebileceğini ve bu kadar uzun bir sürenin piyasalar üzerinde hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Piyasanın hemen etki edecek önlemlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Uskuay, mevcut durumun çok da umut vermediği görüşünde. Uskuay, "Eğer ABD resesyona girerse piyasaları 9 ay unutun" dedi. (Hürriyet)