BIST 9.833
DOLAR 35,08
EURO 36,59
ALTIN 2.930,66
HABER /  GÜNCEL

Yasuni Parkı'nda yeni petrol alanı açılıyor

Ekvador yönetimi, Amazon bölgesinde yer alan yağmur ormanlarından Ulusal Yasuni Parkı'ndaki el değmemiş bölgelerden petrol çıkarılmaması için hazırlanan çevre koruma programını iptal etti.

Abone ol

Ekvador yönetimi, Amazon bölgesinde yer alan yağmur ormanlarından Ulusal Yasuni Parkı'ndaki el değmemiş bölgelerden petrol çıkarılmaması için hazırlanan çevre koruma programını iptal etti.

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, zengin devletlerin, bölgeye dokunulmaması karşılığında maddi destek sağlama planına yeterli katkıyı sağlayamadıklarını ve bu durumda petrol çıkarma faaliyetlerine başlamaktan başka seçenekleri kalmadığını söyledi.

Ulusal Yasuni Parkı, dünyada en çok biyolojik çeşitlilik olan alanlardan biri.

Karar ardından Quito'da toplanan yüzlerce kişi Correa'nın kararını protesto etti.

10 bin kilometre karelik bir alana yayılan Yasuni Parkı'nın bazı bölümlerinde 1970'lerden bu yana petrol çıkarma çalışmaları sürüyor. Petrol, Ekvador'un başlıca ihracat ürünü.

Ormanlık bölgedeki yeni petrol çıkarma çalışmalarına önümüzdeki haftalarda başlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Correa, 2010 yılında parkın doğusunda petrol çıkarma çalışmalarına geçilmemesi karşılığında, ülkeye mali yardım verilmesini öngören bir program başlatmış ve BM'den bu konuda destek almıştı.

Programın amacı, 13 yıllık bir süre içinde, parkta yer alan Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT) petrol sahasının değerinin % 50'sini oluşturan 3,6 milyar dolarlık bir kaynak oluşturulmasıydı.

Ancak dün televizyondan bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Correa, söz konusu girişim çerçevesinde, hedeflenen miktarın çok az bir bölümünün toplanabildiğini söyledi.

Şimdiye dek yalnızca 13 milyon dolar tutarında mali destek toplandığını kaydeden Correa, "dünya bizi yüzüstü bıraktığı için, bu fonları bir yana bırakmaktan başka seçeneğimiz kalmadı" dedi.

Yasuni-ITT fonunun feshedilmesi ve bu girişimin sona erdirilmesi yönündeki kararnameyi imzaladığını söyleyen Ekvador Cumhurbaşkanı, "Biz dünyadan, hayır amaçlı yardım değil, iklim değişimine karşı sorumluluğun paylaşılmasını istiyorduk." dedi ve bunun, ülke lideri olarak almak zorunda kaldığı en zor kararlardan biri olduğunu belirtti.

Yasuni-ITT vakfına göre, Ekvadorluların % 78'i, Tagaeri ve Taromenane yerli halklarının da yaşadığı bölgede petrol çıkarılmasına karşı çıkıyor.

BM Kalkınma Programı'nın yönetimindeki fon, bu bölgede petrol çıkarılmasının durdurulmasıyla 400 milyon tondan fazla karbondioksitin atmosfere karışmasının önleneceğini savunuyordu.