BIST 8.964
DOLAR 34,19
EURO 37,52
ALTIN 2.879,14
HABER /  DÜNYA

Yassıada kararı Bakanlar Kurulu’na gönderildi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yassıada’nın isminin "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilmesi yönündeki kararın Bakanlar...

Abone ol

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yassıada’nın isminin "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilmesi yönündeki kararın Bakanlar Kurulu’nda görüşülmek üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderileceğini söyledi.
Vali Mutlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde katıldığı “Uluslararası Çevresel Etki Değerlendirmesi Kongresi” sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yassıada’nın isminin değiştirilmesi yönünde İstanbul İl Genel Meclisi’nin aldığı kararın sorulması üzerine Mutlu, “Yassıada’nın isim değişikliği Bakanlar Kurulu kararını gerektiriyor mevzuat gereği. Bir bölgenin coğrafi isimlerinin değiştirilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı da gerekeceği için biz Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, değerlendirilmek üzere Valilik olarak bir teklifte bulunduk. Bu adanın isminin Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak isim değişikliği yapılmasını valiliğimizin bir teklifi olarak İl Genel Meclisimize ilettik. İl Genel Meclisi toplantısında oybirliğiyle adanın isminin Hak ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilmesi yönünde karar alındı. Bu kararı İçişleri Bakanlığımıza göndereceğiz ve bakanlığımız da bu çerçevede konuyu ilgili mevzuata göre değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu’na ulaştıracaklar” diye konuştu.
Adada yaşanan tarihi hadisenin bütün milleti derinden yaraladığını kaydeden Mutlu, “İstanbullular da bu adanın böyle bir acı hatırayla anılıyor olmasından üzgündür. Dolayısıyla adanın isminin demokrasiye sahiplenilmesi, bu yaşanan olayın hafızalardaki olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması ve özgürlüklere sahip çıkılması adına sürekli bir talep ve arzu içindedir. Bu milletin hissiyatıdır. Biz bu hissiyatı İstanbul Valiliği olarak bir teklife dönüşüp, İl Genel Meclisimize gönderdik ve oy birliğiyle kabul edildi. Ümit ediyorum bundan sonraki süreç de bu çerçevede işleyecek. Zaten kamuoyunun konuyla ilgili bir arzu içinde bulunduğu yönünde bir beklentisi vardı. Ümit ediyorum ki bu beklenti en kısa süre içerisinde gerçekleşerek, adanın isminin bu şekilde anılması ve milletin vicdanındaki derin acıya sebebiyet vermiş bu acı hatıraların demokrasiyle taçlandırılması en büyük dileğimizdir” dedi.
(İHA)