BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

Yassıada canlanacak!

Yassıada canlanacak!

Burası yassıada... bu adada 3 kalem kırıldı. bu ada türkiye'nin en acı günlerine tanıklık etti. yıllarca "yaslıada" olarak anıldı. şimdi adanın kültür merkezine dönüşmesi için çalışmalar var.

Yassıada canlanacak!

Burası Yassıada... Bu adada 3 kalem kırıldı. Bu ada Türkiye'nin en acı günlerine tanıklık etti. Yıllarca "Yaslıada" olarak anıldı. Şimdi adanın kültür merkezine dönüşmesi için çalışmalar var.

Yassıada canlanacak!

Adanın tarihi acı dolu: 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Demokrat Parti yöneticileri bu adada yargılandı. Kurulan Yüksek Adalet Divanı, davaya 14 Eylül 1960'da başlamış, Aralarında Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes'in de bulunduğu yaklaşık 500 sanık, "Anayasa'yı ihlal" ve diğer suçlardan 11 ay süren yargı sürecinde hakim önüne çıkmıştı.

Yassıada canlanacak!

Son duruşma 15 Eylül 1961'de yapıldı. Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Celal Bayar başta olmak üzere 15 sanığı ölüm cezasına çarptırıldı.

Yassıada canlanacak!

Milli Birlik Komitesi (MBK) yalnızca üç ölüm cezasını onaylamış ve Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan İmralı Adası'nda idam edilmişti. Celal Bayar'ın cezası ise, yaşının ileri olması nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çevrilmişti. İdamların ardından halk, Yassıada'dan uzun süre "Yaslıada" diye sözetmişti.