65 yaş aylıklar ne zaman ödenecek, ilk ödeme ne zaman sorusu binlerce vatandaşın gündeminde. 266 liradan 500 liraya çıkarılan 65 yaş aylığına bir de Temmuz ayı enflasyon farkı zammı eklenince 65 yaş aylığı 548 lira oldu. Peki 548 lira olan 65 yaş aylığı ne zaman, hangi aylarda ödenecek? 3 aydan 3 aya ödenen yaşlılık aylığı ilk zamlı ödemesi 1 Eylül'de yapılacak.
Abone olYaşlılık aylığı ne zaman verilecek sorusunun yanıtı milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. 266 liradan 500 liraya çıkarılan 65 yaş aylığına bir de Temmuz ayı enflasyon farkı zammı eklenince 65 yaş aylığı 548 lira oldu Peki, yaşlılık aylığı ne zaman verilecek? İşte o tarihler
Emeklilerin bayram ikramiyesi ardından ‘2022 aylığı’ ya da ‘fakirlik maaşı’ olarak da bilinen 65 yaş aylığının tarihi de belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayında yaptığı konuşmada "65 yaş aylıkları kendilerine üç ayda bir ödenen kardeşlerimiz, eylül ayının başından itibaren bu maaşlarını aylık almaya başlayacaklar." açıklamasında bulunmuştu.
65 yaş aylığının ödeneceği tarih doğum tarihinin son rakamına göre belirlendi. Buna göre; doğum tarihinin son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde, 1 ve 6 olanlar ayın 6'sında , 2 ve 7 oyanlar ayın 7 sinde , 3 ve 8 olanlar ayın 8'inde, 4 ve 9 olanlar ise 9'unda 65 aylıklarını alabilecek.
65 YAŞ AYLIĞI ŞARTLARI NELER?
- 65 yaşını doldurmuş ve muhtaçlık sınırından az geliri olanlar.
- SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’ndan geliri olmayan ve aylık almayanlar.
- Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan.
- Devamlı geliri olmayanlar.
- 18 yaşından büyük ve vücut fonksiyonlarını yüzde 40 ile yüzde 69 arasında kaybeden özürlü kişiler.
- Kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar.
KİMLERİN 65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR: Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ölüm geliri veya aylık bağlananların aylıkları kesilir. Kişi başına gelir 483 liranın üzerinde olanların 65 yaş aylıkları da gelirin arttığı aydan itibaren kesilir. Örneğin 900 lira geliri olan ailede, eşlerden biri öldüyse kişi başına gelir 483 liranın üzerine çıkacağı için, bu durumun yazıyla bildirilmesi gerekir.
65 yaş aylığı alırken nafaka bağlananların da aylıkları kesilir.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre, resmi sosyal hizmet kuruluşlarında verilen bakım hizmetinden yararlanıp harçlık ödenenler 65 yaş aylığından yararlanamaz.
65 YAŞ AYLIĞINA YENİ DÜZENLEME: Sosyal yardımlarla ilgili önemli bir değişiklik, yürürlüğe girdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 65 yaş aylığı bağlanmasına yönelik düzenlemeyi değiştirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak.
Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
Eşi ve kendisinin geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olanlara 65 yaş aylığı bağlanacak.
Eşlerin aynı evde yaşayıp yaşamadığı da dikkate alınmayacak.
PUANLAMA FORMÜLÜ KALDIRILDI: Yönetmelik değişikliğiyle engelli aylığı bağlanmasında kullanılan "puanlama" formülü de kaldırıldı.
Böylece kişilerin harcamaları, gelirleri ve servetlerine bakılarak yapılan hesaplamaya son verildi.
Yeni düzenlemeyle engelli aylığı için aynı hanede yaşayanların kişi başına düşen aylık ortalama gelirine bakılacak.
Bu tutar net asgari ücretin üçte birinden azsa engelli aylığı bağlanacak.