BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,70
ALTIN 2.971,38
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Yaşlıların dünyada en rahat ettiği ülke

Türkiye yaşlıların yaşam kalitesi açısından dünya sıralamasında en altlarda yer aldı. Yaşlılar için cennet ülke ise İsveç...

Abone ol

Dünyada yaşlıların en rahat yaşadığı ülkenin İsveç, yaşlılar açısından en kötü koşulların bulunduğu ülkeninse Afganistan olduğu açıklandı. Türkiye ise 70. sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler'in toplumdaki daha yaşlı insanların katkılarına dikkat çekmek için ilan etmiş olduğu "Uluslararası Yaşlılar Günü" dolayısıyla, yaşlıların yaşam koşullarına dair bir sıralama yayımlandı.

ALT SIRALARDAKİ ÜLKELER

Global AgeWatch Index'e göre ekonomileri hızla gelişen kimi ülkeler, yaşlıların yaşam koşulları sıralamasında aşağı sıralarda yer alıyor. Hindistan 73, Rusya ise 78. sırada. Brezilya 31, Çin 35. sırada yer alıyor.

EN İYİLER

İlk 20 ülke arasındaysa Batı Avrupa ülkeleriyle Kuzey Amerika, Japonya, Avustralya ve Şili görülüyor.

2050 yılında dünyadaki yaşlıların sayısı 15 yaşın altındakileri aşacak. Bu insanların büyük çoğunluğu da kalkınmakla olan ülkelerde yaşıyor olacak.

Help Age International adlı vakıf, bu tahminleri dikkate alarak dünyadaki 91 ülkede yaşlıların yaşam niteliğini inceleyen çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede yaşlıların gelirleri, bu gruba yönelik sağlık hizmetleri, çevre koşulları ve eğitim olanakları inceleniyor.

VARLIKLI ÜLKE OLMAKLA İLGİSİ YOK

Bugün yayımlanan raporda birçok ülkenin yaşlanmakta olan nüfuslarına destek sağlayacak yeterli donanıma sahip olmadığı vurgulandı.

Araştırmacılar, yaşlı nüfusa daha iyi davranmak için mutlaka varlıklı olunması gerekmediğine dikkat çekiyor; Mauritius, Bolivya ve Sri Lanka'nın, kendilerinden daha zengin ülkelerden daha yüksek sıralarda olmalarını örnek gösteriyor.

Araştırmayı hazırlayan bilim adamlarından Prof. Aşgar Zaidi, "Bu sıralama, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika gibi dünyanın yükselen ekonomilerine sahip bazı ülkelerin, yaşlı nüfuslarına bakma konusunda beklenenden kötü olduklarını ortaya koyuyor." diyor ve kalkınmakla olan ülkelerin, toplumlarının nasıl yaşlanacağına ve yaşlıların nasıl faal tutulacağına daha fazla akıl yorması için hiç de geç kalmadıklarını söylüyor.