BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,73
ALTIN 2.985,87
HABER /  GÜNCEL

Yaşlılar, tavsiyeyle ilaç içiyor

Yaşlıların yüzde 27'si, kendilerine iyi gelen ilaçları diğer arkadaşlarına da tavsiye ediyor.

Abone ol

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Demet Tekin, Araştırma Görevlisi Ayşe Sezer ile Hemşirelik Bölümü 3. sınıf öğrencileri Şerife Tıraş ve Melek Atalay'ın yaşlılar üzerine yaptığı araştırmada ilginç gerçekler ortaya çıktı. 20 Aralık ile 20 Şubat tarihleri arasında 65 yaş ve üstü 150 kişiye ulaşarak yapılan çalışma sonuçları bilgisayar ortamında sayı ve yüzdelik dilimlere ayrıldı. Araştırma grubunda yer alan yaşlıların, 'Bana iyi gelen ilaçları arkadaşlarıma öneririm' ifadesine yaklaşık yüzde 27'si genellikle öneririm seçeneğini tercih etti. Bu soruya 'hiç önermem' cevabını verenlerin sayısı ise yüzde 50'de kaldı. Yüzde 9,3'lük yaşlı grubu ise doktora gitmeden kendi başına ilaç satın alıp içtiğini belirtti.

Yaşlıların ilaçlarını düzenli kullanımlarına bakıldığında; 65 yaşta düzenli kullanım yüzde 37,3 iken, 70 yaş ve üzeri grupta bu oranın yüzde 17,3'e düştüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan yüzde 62,9'luk kesimin de bir günde birden fazla ilaç kullandığı saptandı. Araştırmalara göre, yaşlıların yüzde 76'sının tanı konmuş bir hastalığı bulunurken, yüzde 60'lık bir kesimin kullandığı ilaçların yan etkilerini bilmedikleri öğrenildi.

KADINLAR DAHA DÜZENLİ İLAÇ KULLANIYOR

Yaş ile bir günde birden fazla ilaç kullanımı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğunu belirten Öğretim Görevlisi Demet Tekin, "Yaş ilerledikçe günde, birden fazla ilaç kullanımı artmaktadır. Cinsiyetle ilaçlarını düzenli kullanım arasında da istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yaptığımız araştırma ile kadınlar arasında ilaçlarını düzenli kullanım oranı erkeklere göre daha fazladır." dedi.


Yapılan araştırma sonucunda elde ettikleri sonuçlardan bahseden Tekin, "Yaşlıların büyük bir çoğunluğu bir günde birden fazla ilaç kullanmaktadır. Ancak yüzde 60 gibi büyük bir oranı da ilaçlarının yan etkilerini bilmediğini ifade etmektedir. Bu sorunun çözümü için birinci basamak sağlık hizmetlerine önemli rol düşmektedir. Yaşlıların başkalarının önerdiği ilacı kullanım tutumları vardır. Bu nedenle sağlık yüksek okulları ve sağlık müdürlüklerince bu konuya yönelik gerekli eğitimler planlanmalıdır." ifadelerini kullandı.