BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,43
ALTIN 2.940,80
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Yaşlı bakım hizmeti sil baştan değişiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, evde bakım ve geriatrik bakım merkezlerinde profesyonel sağlık hizmeti çalışmalarını yaygınlaştırmayı planlıyor.

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, az sayıda yaşlı bireyin kaldığı yaşam evleri, evde bakım hizmeti ile geriatrik bakım merkezlerinde profesyonel sağlık hizmeti çalışmalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Genel Müdür Dr. Aylin Çiftçi, yaptığı açıklamada, Katip Çelebi Üniversitesi ile 2012 yılında protokol imzaladıklarını ve protokol çerçevesinde uygulanan modelin örnek olduğunu belirtti.

Projenin Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde hayata geçtiğini anlatan Çiftçi, "Merkezimiz sağlıklı yaşlılarımızın da bulunduğu bin kişilik bir yer ama burada kalan 250 kişi geriatrik bakım hizmeti alıyor. Bu bölüm yoğun bakım olarak nitelendirebileceğimiz bir bölümdür. Bakanlık olarak buradaki hizmeti biz üstleniyoruz ama konu yoğun bakım hizmeti olunca zorlanıyoruz çünkü hemşire, fizyoterapist ve bir ekip gerekiyor" dedi.

Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden gelen öneri doğrultusunda geriatri merkezine sağlık hizmeti götürüldüğünü söyleyen Çiftçi, projeye ilişkin şu detayları verdi:

"Üniversiteden bir ekip geldi, hastanede işlem yapar gibi bizim merkezimizde çalıştı. Biz hastalarımızı her gün hastaneye taşımadık çünkü onların yataktan kalkma şansı yok, onları hastaneye götürmek çok zor bir iş oluyordu. Geriatrik bakım ünitemiz Katip Çelebi Üniversitesi'nin bir sağlık birimi olunca hastanede yapılan tüm bakımlar merkezimizde uygulandı ve çok olumlu sonuçlar aldık."

Üniversite ile 1 yıl çalıştıklarını söyleyen Çiftçi, projeyi tüm Türkiye'ye yaymak üzere Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini ve işbirliğini geliştireceklerini ifade etti.

YAŞLI BAKIM HİZMETİNDE DİĞER MODELLER

Aylin Çiftçi, Türkiye'de yaşlı nüfusun giderek yükseldiğini belirterek, 65 yaş üstü vatandaşların nüfusun yüzde 7,5'ini oluşturduğunu, 2020 yılında bu oranın yüzde 10'u geçeceğini dile getirdi.

Yaşlı nüfusun yüzde 10'unun da ağır bakıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Çiftçi, şöyle devam etti:

"Yaşlı bakımı konusunda bugüne kadar hep huzurevlerini düşündük. Huzurevinde karma bir sistem var sadece sağlıklı yaşlılarımız burada kalmıyor. Zaman zaman yatağa bağımlı kişiler de huzurevinde bulunuyor. Asıl amacımız yaşlı bireyi bulunduğu mekandan hiç koparmamak, kopardığımızda bitkiyi yerinden söküyormuş gibi oluyor ve travma yaşatıyoruz. Bu nedenle evde bakım hizmetini getiriyoruz."

Evde bakım aylığı uygulamasını anımsatan Çiftçi, evinde yaşlısına, Engelli yakınına bakan kişiye asgari ücret ödediklerini, birçok insanın bu teşvikle yakınını sahiplendiğini dile getirdi.

Çiftçi, kişiyi yaşlı akrabasını başka bir yere bırakma mecburiyetinden kurtardıklarını ifade ederek, "Bazı durumlarda yaşlı vatandaşımızın akrabası, yakını da olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda eve hizmet götürmemiz gerekiyor. Vücut bakımı, temizlik, kişinin mobilizasyonu, egzersizlerinin yaptırılması, yemek ihtiyacının çözülmesi bu hizmetler arasında yer alıyor. Bu çalışmaya Bolu'dan başladık. İnşallah tüm Türkiye'ye yayılacak" dedi.

Yaşlı bireyler için gündüz merkezleri çalışmasının olduğunu da aktaran Çiftçi, şöyle konuştu:

"Bir de yaşam evleri dediğimiz model var. Bu modelde kişiyi 100 kişinin olduğu bir mekana almıyoruz. Mekanımız bir ev oluyor. 3-5 yaşlımızın kafa dengi olmasına gayret ediyoruz. Durumları uygun değilse ücreti de devlet tarafından ödeniyor. Yine de huzurevlerine ihtiyaç bulunuyor. Çünkü huzurevlerinde ihtisaslaşmış bakım modelimiz söz konusu."

ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA

Aylin Çiftçi, yaşlı, Engelli, gazi ve şehit yakınları için Türkiye genelinde ücretsiz toplu taşımacılığın gündeme geldiğini, konuyla ilgili yönetmeliğin yayımlandığını hatırlattı.

Ücretsiz ulaşımdan faydalanmak için engellinin yeni bir kart almasına gerek olmadığını söyleyen Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Engellilerin kendi kartları var. Bu engelli kartları ile hizmet alabilirler. Bazı belediyeler şehir istatistiğini tutmak için özel kart çıkarmak isteyebilirler. Engelli kişi refakatçi kullanıyorsa o zaman refakatçi kartı almak için il müdürlüğümüze gelmesi gerekiyor. Yaşlı grubunda da yeni karta ihtiyaç yok, kimlik kartlarını göstermeleri yeterli. Gazi ve şehit yakınları için de yeni bir kart hazırlığı olduğunu biliyorum. Hedefimiz herkesin mutluluğunu sağlamak."