Bilim insanları, 36 yıl önce Mars’a düzenlenen Viking görevlerinde mikrobik yaşama dair güçlü kanıtlar elde edildiğini düşünüyor.
Abone olMikrobik yaşam izlerine işaret eden geçmişteki testleri yeniden değerlendiren bilim insanları, 1976'da düzenlenen Viking-1 ve Viking-2 görevlerinde elde edilen numunelerde, Mars'ın yüzeyinde organik bileşenler olduğuna dair önemli bulgular elde etti.
Aeronautical and Space Sciences dergisinde 9 Nisan'da yayımlanan araştırmaya göre, Mars'tan on yıllar önce getirilen numuneler üzerinde yapılan yeni deneyler, Kızıl Gezegen'in toprağında karbon temelli bileşenler tespit etti.
Yapılan en son deneyler, Mars'ta kesin olarak yaşam bulunduğunu belirtmese de, bu olasılığın çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Araştırma makalesinin sonunda, "Gerçekleştirilen en son araştırmalarda elde edilen sonuçların, Mars'ta yaşam olduğuna işaret eden Viking LR (Labeled Release) deneylerinin sonuçlarını desteklediğinin açıkça söyleyebiliriz" ifadesi kullanıldı.
ON YILLARDIR SÜREN TARTIŞMA
Araştırmacılar, Viking uzay araçlarının getirdiği toprak numunesi üzerinde istatistiksel analizler gerçekleştirerek, baterilerde olduğu gibi günlük (24 saatlik) ritim tespit etti. Makalenin yazarlarından Joseph Miller, Science Blog sitesine, "Günlük ritmin mevcudiyeti ve yüksek dereceli matematiksel karmaşıklık, Viking uzay araçlarının 36 yıl önce Mars'ın yüzeyinde büyük olasılıkla mikrobik yaşam tespit ettiğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.
Güney California Üniversitesi'ne bağlı Keck Tıp Okulu'nda akademisyen olan Miller, "Mars atmosferinin mor ötesi ışınları engellemediğini, bu yüzden bakterileri toprak altında bulmanın geçmişte daha olası kabul edildiğini" belirtti.