BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,74
ALTIN 2.985,41
HABER /  DÜNYA

Yaşam tarzı kalp hastalarını etkiliyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Dursun Atılgan, kalp hastalarının yaşam tarzlarına dikkat etmesinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğu...

Abone ol

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Dursun Atılgan, kalp hastalarının yaşam tarzlarına dikkat etmesinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
Bütün hastalıklarda olduğu gibi kalp hastalıklarında da tedavinin değişik şekilde olduğunu anlatan Avrupa Şafak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Dursun Atılgan, “İlaç tedavisi, ameliyat ve anjiyoplasti, stent gibi tedavi yöntemlerini kalp hastalıklarında kullanıyoruz. Fakat tedavinin tüm hastalıklarda olduğu gibi ayrılmaz bir parçası da hastanın yaşam tarzı. Bir hasta yaşam tarzına çok dikkat etmeli. Hastanın yaşam tarzının gerekirse yeniden biçimlendirmek için hastalarımıza tavsiyelerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

MEVSİM DÖNÜŞLERİ TEHLİKELİ
Kalp hastalıklarında diğer hastalıklarda olduğu gibi mevsimsel dönüşümlerin çok büyük etkisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Atılgan, “Özellikle kalbin iş gücünü, yükünü artıracak ve beraberinde solunum sistemini de etkileyecek birtakım mevsimsel değişiklikler kalp hastalıklarını olumsuz yönde etkiliyor. İki mevsim kış ve yaz mevsimleri çok önemli. Kışın soğuk havada kalp hastalığı özellikle kalp damarlarında spazm denilen halk tabiriyle büzüşmeler oluyor. Ve kalbin yeterince oksijenlenmesi bozuluyor. Ya da sıcak havalarda aşırı nemin de etkisiyle damar sisteminde genişleme ortaya çıkarak, kalbin yükü artıyor. Tabi solunum sistemi de nem ve sıcaktan etkilenince, biliniyor ki kalp ve akciğerler birlikte çalışan iki organ, kışın ve yazın bu organların fonksiyonları ciddi anlamda etkilenebiliyor” diye konuştu.
Bu mevsimlere girerken bazı dikkat edilecek hususları olduğunu belirten Prof. Dr. Atılgan, “Çok sıcak olunca dışarı çıkmayın, aşırı nem olunca dışarı çıkmayın, yeterince susuz kalmayın, özellikle yaşlı hastalar pek su içmeyi sevmezler, ona bağlı tansiyon düşmeleri ve göz kararmaları olabiliyor. Sıcak havalarda kalp hastaların yeterli sıvı almalı. Soğuk havalarda kalp damar büzüşerek kalp kasının yeterli oksijenlenmesini olumsuz yönde etkileyip göğüs ağrılarına, nefes darlıklarına, çarpıntılara sebep olur” dedi. Prof. Dr. Atılgan, kalp damar hastalığı, hipertansiyonu, kalp yetersizliği olan hastaların özellikle kış ve yaz mevsimlerinde olumsuz etkilendikleri için, bu mevsimlere girerken kalp hastalarının yeniden değerlendirilip, yaşam tarzlarının yeniden gözden geçirilmesinin uygun olduğunu açıkladı.
(İHA)