BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.008,12
HABER /  GÜNCEL

Yasaklı 1 Mayıs'ın Taksim çoşkusu

1977'daki kanlı 1 Mayıs'ın ardından emekçiler ikinci kez Taksim Meydanı'ndaydılar.

Abone ol

İNTERNETHABER- Taksim'de yüzbinlerce kişinin katıldığı, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getiren coşkulu 1 Mayıs töreni çoşkulu en önemlisi de olaysız sona erdi. 1977'nin kanlı 1 Mayıs'ından sonra emekçilerin ikinci kez çıktıkları Taksim Meydanı'na ise 1 Mayıs'ın simgelerinden prangalı işçi afişi damgasını vurdu. Tarihi afiş 34 yıl sonra Atatürk Kültür Merkezi'ne asıldı.

YGS mağduru öğrenciler de meydandaydı. Alanda Kürtçe ve Ermenice şarkı da çalındı.

Taksim'deki kutlamalara olumsuz yansıyan tek şey ise Elmadağ'da iki ayrı grup arasında çıkan tartışmanın arbedeye dönüşmesi oldu.

1 MAYIS'TAN RENKLİ GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

BU GÖRÜNTÜLER HALA HAFIZALARDA... TIKLAYIN

ÇARŞI'DAN AK PARTİ'YE AYIPLI PANKART... TIKLAYIN

Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması renkli görüntülere sahne oldu. Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları 4 koldan Taksim'e giriş yaptı. Kutlamalar kapsamında Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli önüne kürsü hazırlandı. Kürsünün üzerine "Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük" ile Kürtçe ve Türkçe olarak "Yaşasın 1 Mayıs" yazıları bulunan pankartlar asıldı. Meydanın içinde polis görev almazken, meydanı çevreleyen tüm binaların çatı katlarında keskin nişancılar konuşlandırıldı. Kürsüden 1 Mayıs'ın Türkiye'de kutlanmasının yasal süreci ve bu süreç içindeki yasaklar ve bunun kaldırılması için verilen mücadele anlatıldı. Bazı kişilerin Cumhuriyet Anıtı'na çıkarak flama ve döviz açtığı görüldü.

KAZANCI YOKUŞUNDA İZDİHAM                                                        

Elmadağ'da arbede
Taksim'e yürüyen iki ayrı grup arasında arbede çıktı.
HABER İÇİN TIKLAYIN

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Taksim Meydanı'nda kutlanıyor. İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.1 dakikalık saygı duruşunun ardından karanfil bırakılırken izdiham yaşandı.

Törene, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.

TARAFTAR GRUPLARI                                                                

Kutlamalara kan bulaştı
Ankara Sıhhiye Meydanı'ndaki gösterilerde ise çatışma çıktı.
HABER İÇİN TIKLAYIN

 Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyenler arasında taraftar grupları da yer aldı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Adana Demirspor taraftarları Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı.

TARAFTARLARIN O GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYIN...
 

SİNEMA EMEKÇİLERİ DE KATILDI

Bu arada 1 Mayıs Emek ve Dayınışma gününe geçtiğimiz aylarda kurulan oyuncular sendikası (SİNE-SEN) ve tiyatro emekçileri de geniş katılım gösterdi. Mehmet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Fırat Danış gibi isimlerin olduğu grupta, ön tarafta bulunan bir palyaço, grubu coşturdu.

HANGİ ÜNLÜ İSİMLER 1 MAYIS MEYDANI'NDAYDI.... TIKLAYIN

MEHTER MARŞI

Taksim Mete Caddesi üzerinde oluşturulan ve yürüşe geçen HAK-İŞ konfederasyonu korteji de Taksim Meydanı'na girdi. Alana gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, grubu selamladı. Kortejde bulunan Gebze Belediyesi mehteran takımı, çeşitli mehter marşları seslendirdi.

YAĞLI ÖNLEM

Taksim'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları nedeniyle polisin aldığı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Polis, Taksim Gezi parkı ve buraya yerleştirilen seyyan tuvaletlerde arama yaptı. Sabahın erken saatlerinde meydana gelen görevliler, anıtın etrafını bariyerlerle çevirdi. Bariyerlerin üzerine, bazı göstericilerin anıta tırmanma ihtimaline karşı motor yağı sürüldü. Bariyerler, göstericilerin tırmanmaması için sürülen yağla kaygan hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak , kamera direkleri de yağlandı.

AK PARTİ TEK MİLLETVEKİLİYLE

Törene katılan siyasetçiler arasında AK Parti İstanbul milletvekili Feyzullah Kıyıklık, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de var.

ÖNDER VE TUNCEL KORTEJDE

Şişhane'de toplanan KESK ve BDP kortejinde İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel de yer aldı.

NEDİM ŞENER VE AHMET ŞIK UNUTULMADI

Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın meslektaşlarının yanı sıra, YGS'deki şifre skandalını protesto eden öğrenciler de Taksim'deydi.

ÇETİN DOĞAN'IN EŞİ DE KATILDI

Taksim'deki kutlamalara DİSK'in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler'in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile halen ''Balyoz Planı'' davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan da katıldı.

TAKSİM'DEN DÜNYAYA ORTAK MESAJ

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

ORTAK 1 MAYIS MESAJI


Kutlamalar 1 Mayıs ortak açıklamasının 3 işçi tarafından okunmasıyla başladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

''Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız. Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz.

1 Mayıs güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandı. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.

İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.

KÜRT SORUNUNA VURGU

Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.

Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.''

''Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'' adına hazırlanan ortak bildiri ise Türkçe olarak Süleyman Batur, Kürtçe olarak da tekstil işçisi Ruşen Bana tarafından okundu.