BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.938,01
HABER /  GÜNCEL

'Yasadışı iadeye İngiltere onayı'

BBC Libya'daki yeni rejimin komutanlarından Abdül Hakim Belhac'ın 2004 yılında 3. bir ülkede gözaltına alınıp yasadışı olarak Libya'ya iadesinde İngiltere'nin rol oynadığını açığa çıkardı.

Abone ol

BBC, İngiltere hükümetinin 2004 yılında bir zanlının yasadışı şekilde Libya'daki Kaddafi rejimine teslim edilmesinde rol oynadığını ortaya çıkardı.

BBC, Abdül Hakim Belhac adlı kişinin, üçüncü bir ülkede gözaltına alınıp Libya'ya gönderilmesine ilişkin olarak İngiltere dış istihbarat kurumu MI6 yetkililerinin imzasını taşıyan bir mektuba ulaştı.

Mektupta İngiliz istihbarat teşkilatı Libya yetkililerini "emanetin salimen yerine ulaşmasından dolayı" kutluyor.

Şu anda Kaddafi sonrasi rejimin askeri komutanlarından biri olarak Trablus'da bulunan Belhac, o dönem zorla gönderildiği Libya'da işkence gördüğünü anlatmıştı.

İngiltere'nin o yıllarda iktidarda olan İşçi Partisi hükümeti de şu anki Muhafazakar Liberal koalisyonu da, zanlıların işkence görecekleri belli olan ülkelere iadesi ve oradaki sorgulanmalarında rolleri olduğu iddialarını hep reddetti.

Fakat söz konusu mektup böyle bir işbirliğine işaret ediyor, ve belgelere ulaşan BBC muhabiri Belhac'ın iadesi için onayı İngiltere hükümetinin verdiği sonucuna varıyor.

NATO bombardımanında bulundu

Üst düzey MI6 yetkilisi Sir Mark Allen tarafından Muammer Kaddafi'nin istihbarat şefi Musa Kusa'ya yazılan mektup geçen yıl, Kusa'nın NATO tarafından bombalanan karargahında bulunmuştu.

Mektupta Sir Mark Allen Libyalıları "emanetin yerine ulaşması dolayısıyla" tebrik etmekle kalmıyor, istihbaratın İngiltere kaynaklı olduğuna da işaret ediyor.

Mektup 2004 yılında Belhac'ın Libya İslami Savaş Grubu'nun lideri olduğu döneme ait.

İngiltere iç istihbarat örgütü MI5 bu grubun El Kaide'ye yakın olduğunu ve Irak'da savaşmak üzere İngiltere'den Müslüman gençler devşirdiğini düşünüyordu.

BBC muhabiri Peter Taylor, o sıralarda İngiliz dış istihbarat servisi MI6'in, Belhac'ın Malezya'da bulunduğu ve siyasi iltica istemek amacıyla Londra'ya gelmek üzere olduğu bilgisine ulaştığını anlatıyor.

MI6 bunun üzerine Amerikalı dış istihbarat ortaklarını uyarıyor ve bu bilgiden hareketle Bangkok'da muhtemelen CIA tarafından yakalanarak Libya'ya gönderiliyor.

Muhabirimiz Sir Mark Allan tarafından yazılan mektubun MI6'in Belhac'ı yasadışı bir şekilde Libya'ya gönderilip işkence görmesi olayında rol oynadığına fakat tek başına hareket etmediğine işaret ettiğini söylüyor.

Muhabirimiz Peter Taylor'ın elde ettiği bilgiler, MI6'in o dönemde iktidarda olan İşçi Partisi hükümetinin onayı ile hareket ettiği yönünde.

İngiltere'ye dava açıyor

İngiltere'nin de yardımları ile Kaddafi rejiminin devrilmesi ardından oluşan yeni Libya'da üst düzey bir askeri komutan olan Belhac şimdi MI6 ve İngiltere hükümetini yasadışı iade ve işkence konusunda işbirliği ile suçlayarak mahkemeye veriyor.

Belhac Bangkok'da kendisini gözaltına alarak Libya'ya götüren ekibin CIA mensupları olduğunu düşünüyor.

Libyalının iddialarını Londra Emniyet Müdürlüğü de soruşturmaya başladı.

Kaddafi rejiminin devrilmesinde rol oynayan silahlı gruplardan birinin lideri olarak NATO ile işbirliği yapan Belhac Libya'ya gönderilmesini izleyen 4 yılı cezaevinde geçirdiğini ve bu dönem içinde İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil çeşitli ülkelerden gelen ajanlar tarafından sorgulandığını anlatıyor.

Adalet Bakanı Ken Clarke Belhac'ın iddiaları ile ilgili polis soruşturmasının tamamlanmasından sonra hükümetin yargıç tarafından yürütülecek bir soruşturma açmaya kararlı olduğunu söyledi.