BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,86
ALTIN 2.970,40
HABER /  GÜNCEL

Yasa bir an önce çıkmalı!

Son günlerde sık sık meydana gelen iş kazaları, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelmeye devam ediyor.

Abone ol

Ölümlü iş kazalarında Türkiye, birçok ülkeden önde. İş kazaları sonucunda günde ortalama dört işçi hayatını kaybediyor.

Peş peşe yaşanan iş kazaları, sendikaların da tepkisine yol açıyor. Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, artan iş kazalarına dikkat çekerek İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bir an önce Meclis'ten geçerek yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Son yıllarda iş kazaları sebebiyle büyük acılar yaşandığını vurgulayan Atalay, "Davutpaşa'da merdivenaltı bir işyerinde meydana gelen patlamada 21 işçimiz, Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetleri sonucunda yüzü aşkın işçimiz, Zonguldak'ta ve Afşin-Elbistan madenlerindeki iş kazalarında onlarca madencimiz hayatını kaybetti. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Adana'da patlayan barajın sel sularına kapılıp bulunamayan 10 işçimiz, Erzurum'da baraj gölünde kaybettiğimiz 5 işçimiz, Esenyurt'ta ise kara kışta çadırlarda yatırılan ve bu sebeple de yanarak can veren 11 inşaat işçimizi unutmadık. Bu sorunun artık tahammül edilir bir yanı kalmadı." diye konuştu.

Bu yıl ocakta 62, şubatta ise 42 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Ergün Atalay, "Bütün bunlar ülkemizin hafızasında kara birer leke olarak yer alıyor. Birileri, kârlarına kâr katmak için insanların hayatlarıyla oynuyor. Yalnızca 2010 yılında iş kazaları sonucunda bin 454 işçimizi kaybettik. Bu sayıyı güne böldüğünüzde, günde ortalama 4 işçimizi iş kazalarında yitiriyoruz. Bu rakamlar, dünyanın 20. büyük ekonomisi arasında yer alan Türkiye için bir utançtır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu tablodan kurtulması için Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye gönderilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması gerektiğini kaydeden Atalay, tüm siyasi partileri bu tasarı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

İş kazalarının önüne geçilebilmesinde kayıt dışılığın önlenmesinin önemine dikkat çeken Atalay, "Sendikal örgütlenmenin olduğu yerde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri olur, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri olur, duyarlılık olur, insanca çalışma koşulları olur. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için, sendikalaşmanın önündeki engeller ortadan kaldırılmalıdır." dedi.