BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

YAŞ teamülünü Sezer bozdu

Büyükanıt kararnamesi neden YAŞ'tan önce açıklandı. Bu soruya Erdoğan cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos tarihi itibariyle Genelkurmay Başkanlığı'na atanma kararnamesini, teamüllerden farklı olarak bugün başlayan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından önce yolladıkları yönündeki tartışmalara son noktayı koydu.

Erdoğan, hükümet olarak teamüllere göre hareket ettiklerini, ancak Cumhurbaşkanlığı'nın kararı erken açıkladığını söyledi. Erdoğan, "Bugüne kadar atama kararını Cumhurbaşkanlığı açıklamaz, kararnameyi onaylasa bile YAŞ sonuna kadar açıklanmazdı" dedi. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gece geç saatlere kadar süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasına ilişkin kararnamenin dün Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak Köşk'e gönderilmesini ve aynı gün onaylanması da gündeme geldi.

Başbakan Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, kararnamenin teamüllerden farklı olarak bugün başlayan YAŞ toplantısı öncesinde yollandığı yönündeki tartışmaları değerlendirerek, hükümetin teamüllere uygun hareket ettiğini vurguladı. İlgili yasanın atama yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdiğini, bu çerçevede atama işleminin gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, "Kural neyse onu uyguladık" diye konuştu.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nun rutin bir işlemi gerçekleştirdiğini ve her zaman yapılan bir uygulamayı hayata geçirdiğini ifade ederek, "Ancak bugüne kadarki uygulamalarda Cumhurbaşkanlığı atamayı açıklamazdı. Daha önceki atamalarda da kararname YAŞ'tan önce gönderilir, ancak açıklanmazmış. Köşk'te imzalanır, gelir dururmuş. YAŞ'ın sonuna kadar da açıklanmazmış. Biz dün Bakanlar Kurulu'nda imzalayarak Köşk'e gönderdik, aynı dakika onaylandı ve kamuoyuna açıklandı" açıklamasında bulundu. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt'ın atama kararnamesinde anormal bir işlem yapılmadığını da sözlerine ekledi.