BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,48
ALTIN 3.040,66
HABER /  GÜNCEL

YARSAV'a göre HSYK ele geçiriliyor

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Tarsus'ta konuştu hükümetin HSYK'yı ele geçirmeye çalıştığını iddia etti.

Abone ol

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, “Anayasada yargı ile ilgili değişiklik yapılırken bize sorulmadı. Yapılan değişiklik ile tam bağımlı yargı sistemi getirilmek isteniyor. Yargıç olarak Bakan'a bağlı olmak istemiyoruz. HSYK’yı ele geçirmeye çalışıyorlar” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Tarsus Şubesi tarafından düzenlenen ‘Anayasa Değişikliği ve Yargı Bağımsızlığı’ konulu konferans için Mersin’in Tarsus İlçesi’ne gelen Emine Ülker Tarhan, anayasa değişikliği paketinin tuzaklarla dolu olduğunu savunarak, “Anayasa değişikliği ile üniter yapı tehdit altında” dedi. Toplumun susturulmaya çalışıldığını vurgulayan Tarhan, 70 bin kişinin dinlendiğine dair alt yapının oluştuğuna dikkat çekerek, “Yargı üzerinde pek çok oyunlar oynanmakta. Kimsenin hakimi ve yargıcı olmadan bu halkı güvencesiz bırakmaya çalışıyorlar. Toplum susturuluyor” diye konuştu.

Ak Parti hükümeti ile ülkede 8 yıldan bu yana ciddi manada kadrolaşmanın yaşandığını ileri süren Tarhan, demokrasiye inanan, toplum ve halk için çalışan kişilerin, korkuyu içlerinde barındırmadığını savundu. Daha sonra katıldığı ‘Anayasa Değişikliği ve Yargı Bağımsızlığı’ konulu konferansa konuşan Tarhan, yürütmenin, yargıyı hizaya getirmeye çalıştığını belirterek şöyle dedi:

“Artık açıkça tehdit ediliyoruz. ‘Yargıyı bize bırakın’ diyorlar. Biz başka bir ülkeden gelmedik. Toplum ne çekiyorsa biz de o sıkıntıları çektik. Yargıç kararlarını verdikten sonra sussun mu? Bu ülkede alınan kararlarda hiç mi söz hakkımız olmayacak. Sadece bu ülke için çalışırken, başka bir hukuksuzluğa alıştırılmaya çalışıyoruz. Aldığımız kararlar siyasal iktidarın önünde engel gibi gösterilmeye başlandı. Pratik çözümler ile yargının sorunlarını çözebilirlerdi ama bunu yapmadılar. ‘Halka hizmet götürdük’ dediler tersini yaptılar. YARSAV olarak ne yapılmasını istedik? Dinamik bir çağdaş bir yargı için değişim istedik. Anayasada yargı ile ilgili değişiklik yapılırken bize sorulmadı. Yapılan değişiklik ile tam bağımlı yargı sistemi getirilmek isteniyor. Yargıç olarak Bakan’a bağlı olmak istemiyoruz. HSYK’yı ele geçirmeye çalışıyorlar. 17 kişilik Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini yürütmenin seçmesi planlanıyor. AKP iktidarı döneminde her şeyi tersinden okumayı öğrendik. İktidar darbenin izlerini silmek yerine darbe ruhunu işledi. Yürütme organı, yargıyı hizaya getirmeye çalışıyor. Buna göre bir eylem planı hazırlandı. Buna uygun eylem planı da anayasa değişikliğidir. Bakan, yörüngesine girmeyen seçilmiş yargıçlarla karşı karşıya şu an. Buna kriz diyorlar. Bugün müsteşar, kurul toplantılarına neden katılmıyor? Çünkü bakandan emir, talimat aldığı için katılmıyor.”