İçişleri Bakanlığı 31 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Peki ekmek fırınları ve ekmek büfeleri açık olacak mı? Türkiye Fırıncılar Federasyonu ekmek satışının fırın araçlarıyla mahallelerde yapılacağını açıkladı.
Abone olBüyükşehirler ile Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından, ekmek fırınlarının açık olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Genelgede marketler ve bakalların kapalı olacağı hususu yer alırken ekmek satışıyla ilgili Türkiye Fırıncılar Federasyonu'ndan açıklama geldi.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde ekmek fırınları ile dağıtım hizmeti veren araçların kısıtlama kapsamında yer almadığı belirtiliyor. Bu arada Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri, belediyeye ait ekmek fırınlarının tam kapasite çalıştığını ve büfelere ekmek dağıtımının yapılacağını açıkladı.
Federasyondan açıklama var
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı sürecinde fırınların çalışacağını belirterek, "Ekmek vatandaşların kapılarına kadar götürülüp verilecek, satış yapılacak. Araçlar mahalle mahalle dolaşıp ekmek satışını gerçekleştirecek." dedi.
Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların ekmek konusunda tedirgin olmalarını gerektiren bir durumun bulunmadığını söyledi.
Bütün fırınların bilgilendirildiğini belirten Balcı, şunları kaydetti:
"Fırınlarımız çalışacak. Ekmek vatandaşların kapılarına kadar götürülüp verilecek, satış yapılacak. Araçlar mahalle mahalle dolaşıp ekmek satışını gerçekleştirecek. Vatandaşlarımızın ekmek aramaması için fırıncılarımız mümkün olduğu kadar fazla ekmek yapmaları konusunda bilgilendirilmiştir. Çünkü ilk gün önemli. İlk gün insanlarımızın ekmek arayıp tedirgin olmaması gerekiyor."
Eczane ve hastane için dışarı çıkılabilecek
Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te yaptığı açıklamada sağlık kuruluşlarına gitmesi gerekenler ile eczane için dışarı çıkılabileceğini bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmadığını söyledi.
İki gün boyunca açık olacak yerler
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri