BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,76
ALTIN 2.958,69
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yargıtay'ın yazısı CHP'yi ikiye böldü

Yargıtay, CHP'nin tüzük değişikliğiyle ilgili son sözü söyledi, ama tartışmalar bitmedi. Partide çözüm için iki farklı görüş öne sürülüyor.

Abone ol



İNTERNETHABER


ANKARA-
Yargıtay Başsavcılığı’nın tüzük değişikliğine yönelik son yazısı CHP’de tartışmalara neden oldu.

Mevcut CHP yönetimi yazı sonrası 2008 yılında yapılan tüzük değişikliğine göre Parti Meclisi içinden 13 genel başkan yardımcısı ile bir genel sekreter seçilmesini içeren bir uygulamaya gidileceğini açıklarken muhalif bazı miletvekilleri tüzük kurultayının şart olduğunu savunuyor.

Tüzük kurultay yapılması gerektiğini savunan milletvekillerinden biri CHP Konya Milletvekili Atilla Kart.

Gelen yazıda “Genel başkan seçiminden sonraki işlemler için kurultay toplanmalıdır” denildiğini savunan Kart, bunun Parti Meclisi’ni kapsayacak şekilde yeni bir tüzük kurultayı yapılması anlamına geldiğini söyledi.

BİRİLERİ KONUMLARINI KORUMAK İSTİYOR

Kart, “Maalesef genel merkez yapısındaki belli bir grup bu konumlarını sürdürmek istiyor. PM seçimi olduğunda o konumlarının bozulacağını biliyorlar. Yanlış uygulamada ısrar ediyorlar. Samimi kanaatim yargı kararlarına hassasiyeti ile bilinen genel başkanın buna fırsat vermeyeceği yönünde. Bu çerçevede gereğinin yapılacağını düşünüyorum” dedi.

Şu an CHP yönetimindeki PM ve MYK’nın düştüğünü bu nedenle bir istifanın anlam taşımadığını ileri süren Kart, “Yargıtay tespiti ile Parti Meclisi ve MYK yasal dayanağı yoktur. PM’den itibaren seçimler yenilenmelidir” görüşünü dile getirdi.

GENEL SEÇİM ÖNCESİ KAOS UYARISI

Bu yapılmazsa partinin tüzel kimliğinin hem yasal hem de siyasi anlamda tartışılacağını savunan Kart kurultayın olmaması durumunda genel seçim öncesi kaos yaşanacağı uyarısında bulundu.

YA KÖTÜ NİYET YA CEHALET

Kart’ın bu iddiaları CHP yönetimini sert tepkisini çekiyor. Yazının açık olduğunu savunan yöneticiler ise kurultayın toplanması gerektiğiyle ilgili iddialara “Ya kötü niyet ya cehaletten” yorumu yapıyor. CHP yöneticilerinin görüşleri şöyle:
PM seçimi ile ilgili bir sorun yok. PM seçiminde bir değişiklik olsa o uygulanmazsa tamam, ancak böyle bir durum yok. Yazıda da kurultayla ilgili bir ifade bulunmuyor. Bunu anlamamak için kötü niyetli olmak partinin oylarını düşürmeyi istiyor olmak gerek. Bunları ısrarla dile getirmek bir ihanettir.

ÖNDER SAV'A BAYPASS

Tüzük değişikliği uygulandığında, MYK’da Kılıçdaroğlu dışında görev alanları belirlenmiş 14 genel başkan yardımcısı olacak. Kılıçdaroğlu yetki ve görev alanlarını belirlediği 14 genel başkan yardımcısını atayacak ve başarısız bulduğu ismi, bireysel bir kararla görevden alabilecek.

Yeni MYK’da Genel Sekreterlik makamı ise sadece mahkemelerle yazışmaları yapıp bürokratik işlemleri takip edecek. Böylece, şu anda Önder Sav’ın bulunduğu ‘güçlü’ genel sekreterlik makamı temsili bir makama dönüşecek.