BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,37
ALTIN 2.842,82
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay’ın en büyük sorunu nedir ?

Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, “Mevcut durumda -Yargıtay’ın en büyük sorunu nedir- dediğimiz zaman; 5 ayrı binada hizmet veriyor ...

Abone ol

Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, “Mevcut durumda -Yargıtay’ın en büyük sorunu nedir- dediğimiz zaman; 5 ayrı binada hizmet veriyor olmamız. 5 ayrı binada görülmeyen bir kargoculuk hizmeti de verilmekte. Çünkü birçok dosya bir binadan diğer binaya aktarılmakta" dedi.
Yargıtay Başkanlığı 2015-2019 Stratejik Planı Hazırlık Çalıştayı Rixos Otel’de başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yargıtay Genel Sekreteri Boşgelmez, Yargıtay Başkanlığı daire başkanlarının, üyelerin, personelin ve herkesin görüşlerini anketlerle aldıklarını anlatarak, Cumhurbaşkanı, Başbakan gibi üst düzey yöneticilerin de görüşlerini aldıklarını kaydetti.
Şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemine inanan bir yönetim olarak hazırlanacak 5 yıllık planda görüşlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Boşgelmez, şunları söyledi:
“60 kuruma, 60 örgüte davet yaptık. 80’e yakın katılımcıda buraya teşrif ettiler. Yargıtay Başkanlığı ilk defa 2009-2014 yıllarını kapsayan ilk stratejik planını hazırladı. O günden bu yana neler değişti. 2009 yılında 489 olan hakim sayısı, bugün itibariyle bin 21’dir. 156 olan Yargıtay Cumhuriyet Savcısının sayısı ise 224’e, 881 olan personel sayısı da bin 573’e çıkmıştır. 5 ayrı binada verdiğimiz hizmette yaklaşık özel sektörden aldığımız hizmet alımlarıyla birlikte 3 bin 500 yakın insan faaliyet göstermekte ve çalışmakta.”

YARGITAY’IN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR ?
Yargıtay Genel Sekreteri Boşgelmez, "2009 yılında Yargıtay tarafından karara çıkan dosya sayısı 553 bin iken, bugün itibariyle yüzde 58.1’lik bir artışla 882 bine çıkmıştır. Bu rakamlar şöyle algılanıyor. Yargıtay hızlandı, dosyaları çok hızlı okuyorlar, düzgün okumuyorlar. Geçmişe yönelik istatistiklere baktığınız zaman ortalama Yargıtay’da kaç tetkik hakimliği varsa onu binle çarparak dosya çıkmış. Yani 250 tetkik hakimi varsa o sene 250 bin dosya karara bağlanmış. Yaklaşık 882 binle, bin 21 tetkik hakimini kıyasladığımız zaman tam tersi dosyalar belki biraz daha dikkatli ve daha az zamanda okunduğunu görmekteyiz. Ayrıca bu dönem içerisinde UYAP siteminin alt yapısı güçlendirildi ve personel takviyesi yapılarak 2012 yılı başı itibariyle elektronik imzaya geçiş süreci tamamlandı ve adli ve idari faaliyetlerin tamamı elektronik ortamda kağıt ortamı terk edilerek yapılmaya başlandı. Yargıtay kararlarının tamamını 2010 yılı itibariyle tüm hakim ve savcılarımızın erişimine açılmış, 2014 yılı bu yılın Mart ayı itibariyle Yargıtay’ın icra ve iflas dairelerindeki yaklaşık 184 bin karar kişisel verilerden temizlenerek internet ortamına konulmuş ve vatandaşlarımızın erişimine sunulmuştur. Mevcut durumda Yargıtay’ın en büyük sorunu nedir dediğimiz zaman 5 ayrı binada hizmet veriyor olmamız. Bu konuda da girişimlerde bulunulmuş ve arsa tahsis aşamasını son noktaya getirmiş durumdayız. Dolayısıyla 5 ayrı binada görülmeyen bir kargoculuk hizmeti de verilmekte. Çünkü birçok dosya bir binadan diğer binaya aktarılmakta" şeklinde konuştu.

"HİYERARŞİDEN KAYNAKLI NEDENLERLE..."
Stratejik Plan Hazırlama Kurulu Başkanı Muzaffer Özdemir ise, bugünkü çalışmanın önemini anlatarak, “Bir kuruma dışarıdan bakarak yapılan değerlendirme çoğu zaman daha objektif olabilmektedir. Bazen içeriden bakıldığında sahiplenmeden veya hiyerarşiden kaynaklanan nedenlerle eksiklikler eleştirmekten korkulabilmektedir. Dışarıdan bakanlar ise daha rahat konuşabilmekte. Yargıtay’da biz çalışıyoruz ama Yargıtay’ın ve yargının sorunları en az bizim kadar tüm toplumları ilgilendiriyor. İlgilenmenin ötesinde etkiliyor” dedi. Özdemir, sözlerini Çalıştaya katılanların görüşlerinin, stratejik plan için önemli ve yönlendirici olduğunu düşündüklerini ifade ederek tamamladı.
Konuşmaların ardından, çalıştay çalışmalarına geçildi. Çalıştay, 17.00’ye kadar devam edecek.
(İHA)