BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'dan zehir zemberek açıklama

Yargıtay Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkını açan tasarının hukuk devleti ve anayaya aykını olduğunu bildirdi

Abone ol

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun dün hükümete sunduğu 12 sayfalık raporunda, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını yeniden düzenleyen ve “bireysel başvuru” yolunu açan tasarının “hukuk devleti ilkesine, anayasaya aykırı” olduğu, “işlemeyeceği” savunuldu.

Raporda dört kademeli uzun yargılamanın toplumsal barışı ve mevcut yargı sistemini bozacağı uyarısı yapıldı. Tasarıda “yüksek yargı ve diğer yargı kararlarının etkisiz kılınmasının hedeflendiği” savunuldu. Düzenlemenin zararının çok olacağı, mahkemenin tüzel kişiliğinin büyük yara alacağı öne sürüldü.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e sunduğu, Başbakan ve kuruluşlara da sunulan rapordaki eleştiriler özetle şöyle:

-  Yargı içinde aynı işi yapanlar arasındaki büyük maaş farkları hiç kimse tarafından kabul görmez ve adalete hizmet etmez.

-  Görüşümüz sorulmadığı halde, tarihe şerh düşmek amacıyla sözkonusu düzenlemelerin hukuk devleti ilkesi ile Anayasaya aykırı olduğu hususunda görüş bildirme zorunluluğu doğmuştur. Bireysel başvuru konusundaki düzenleme Anayasa ile açıkça çelişmektedir.

-  Düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi Süper Yüksek Mahkeme konumuna getirilmektedir. Yüksek mahkemelerin kararlarını iptal etme yetkisi verilmektedir.

-  Yargıtay’a 2010’da 644 bin 630 dosya geldi. Bunun yüzde 30’u Anayasa Mahkemesi’ne gitse, 190 bin bireysel başvuru olacaktır. 17 üye ve 130 uzmanla, bu dosyaların incelenmesi mümkün değildir.

-  Anayasanın dördüncü maddesine göre değiştirilmesi teklif bile edilemez, ilk üç maddedeki değişiklik talepleri de ‘şekil’ bozukluğu olarak olarak ele alınıp incelenebileceği belirtilsin. Bu konudaki tartışmaya son verilsin.

-  Bireysel başvuru sonucu mahkeme kararlarını iptal etme yetkisi kesin hüküm amacına aykırıdır. Diğer yargı organlarına, adalete güveni ortadan kaldırır. İdari işleme karşı idari yargı mercilerine başvurulmadan bireysel başvuru konusu yapılması yanlıştır ve düzeltilmelidir. Hâkim sınıfından ve uzman olmayan kişilerin mahkeme kararlarını denetlemesi uygun değildir.

-  Yemin metninden ‘Türk milleti’ ibaresinin çıkarılmasının haklı gerekçesi varsa açıklasın.

-  İptal davalarında eksikliklerin tamamlattırılması ve görüş bildirilmesi Anayasa aykırıdır.

-  Hâkim ve savcıların personel olarak nitelendirilmesi Anayasa ve HSYK Kanunu’na aykırıdır.