BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Yargıtaydan yargı bağımsızlığı çıkışı

EPDK üyeliğine atanan iki üye yemin ederek görevlerine başladı. Törende yine yargı bağımsızlığı vurgusu yapıldı.

Abone ol

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak, yargının tarafsızlığına gölge düşürecek bir takım uygulamaları biz benimsemiyoruz" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeliğine atanan Abdullah Tancan ve Alparslan Bayraktar, Yargıtay'da yemin ederek görevlerine başladılar.

Yargıtay'da saat 14.00'te düzenlenen yemin töreninde Abdullah Tancan ve Alparslan Bayraktar, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker başkanlığındaki Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri huzurunda yemin ettiler.

Yemin töreninin ardından gazetecilerin yargı reformu ile ilgili sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Gerçeker, bu konudaki görüşlerinin belli olduğunu ve bunu kamuoyu ile daha önce paylaştıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, "Yargı reformunda temel beklentiniz nedir" şeklindeki bir soru üzerine Gerçeker, yargı reformunun gerekli olduğunu ancak, reformun yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını göçlendirmesi gerektiğini belirtti.

12 Eylül anayasası ile yargı bağımsızlığının geri götürüldüğü, gittiği gerçeğinin ortada olduğunu ifade eden Gerçeker, daha bağımsız bir yargı sisteminin oluşmasını istediklerini vurguladı.

YARSAV'ın yargıya sahip çıkılması yönünde halka bir çağrısının bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Gerçeker, YARSAV'ın bir dernek olarak kendi görüşünü ortaya koyduğunu belirterek, "Yani zaten yargı halk için, toplum için, insanlar için vardır. Halkın sahip çıkmasından daha doğal bir şey olamaz. Yargı zedelendiği, zarar gördüğü zaman bütün toplum zarar görür, adalet mekanizması iyi işlemez. Adalete olan güven azalırsa o zaman bundan herkes şikayetçi olur" diye konuştu.

Askeri yargıtay

Yargıtay Başkanı Gerçeker, "Askeri yargıtayın kaldırılması yönünde düşünceler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine de bu noktada çeşitli görüşlerin olabileceğini, dünyada çeşitli sistemler bulunduğunu, bütün bunların bütünlük içinde ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sadece yasal ve anayasal düzenlemeler yapmakla bu işin olamayacağını ifade eden Gerçeker, "Çünkü mevzuatımızdaki bütün kuralların, konuların birlikte ele alınıp düzenlenmesi gerekiyor ki sağlıklı bir sonuç elde edilsin. Bunlar tartışılacak, değerlendirilecek, ilgili kurumlarla birlikte ondan sonra en doğrusu neyse o ortaya konulacak. Ama bizim temel ilkemiz yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak, yargının tarafsızlığına gölge düşürecek bir takım uygulamaları biz benimsemiyoruz" dedi.

Gerçeker, "Mesela Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısından kaynaklanıyor önemli ölçüde farklı düşüncelerimiz. Oraya biz hakim ve savcıların dışında üye seçilmesini yargı bağımsızlığı açısından uygun görmüyoruz. TBMM'nin oraya üye seçmesi yargının siyasallaşmasına neden olur kaygısı duyuyoruz. Yargı ile ilgili olmayan kurumlardan, üniversitelerden veya başka kamu kurumlarından üye seçilmesi de yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Adalet Bakanı ile müsteşarının idarenin temsilcileri olmaları nedeniyle bu kurulda yer almaları gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Herkesle görüşürüz"

Gerçeker, anaya değişikliğine ilişkin bir başka soru üzerine de "Bizim söyleyeceklerimiz yargı ile ilgili. Onun dışındaki konular elbette burada yasama, yürütme, yargı üç ayrı erk. Onların hepsinin yetkileri sorumlulukları görevleri anayasada belirlenmiş. Herkes o çerçeve içinde görevini yapmaya, yetkilerini kullanmaya devam edecek. Onun için biz sadece yargı ile ilgili konuları gündeme getirmek istiyoruz" yanıtını verdi.

"Yargı reformu konusunda Başbakan veya Cumhurbaşkanı ile bir görüşmeniz olacak mı?" şeklindeki soru üzerine de Gerçeker, "Herkesle görüşüyoruz. Zaten görüştük. Görüştüğümüz zamanda bu düşüncelerimizi iletiyoruz" dedi.

Bu arada, yemin törenine, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve kurul üyeleri de katıldı.