BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'dan önemli PKK kararı

Yargıtay, Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin terör örgütü PKK ile irtibatlı olduğuna hükmetti

Abone ol

Yargıtay, "Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi"nin terör örgütü PKK ile irtibatlı olarak ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere oluşturulan yapılardan olduğuna, örgüte eleman kazandırma faaliyetlerinde bulunduğuna hükmetti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 sanığın terör örgütü üyesi olmak suçundan hapis cezasına çarptırıldığı kararı onayan Yargıtay, Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin bölücü terör örgütüyle irtibatlı olarak ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere oluşturulan yapılanlardan olduğunu tescil etti. Silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkan 28 sanıktan 16'sı beraat ederken, 12 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesinden 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu uyarınca mahkûmiyetlerine karar verildi. Temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı.

"DEMOKRATİK GENÇLİK" DEYİP TERÖR ÖRGÜTÜNE ELEMAN KAZANDIRMIŞLAR

Daire, kararında Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin silahlı bölücü terör örgütü ile irtibatlı olarak ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere oluşturulan yapılanmalardan olduğuna dikkat çekti. Daire, Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin amacının örgütsel nitelikteki olayları ve gösterileri düzenlemek olduğunu belirtti.

Kararda, Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin terör örgütüne eleman kazandırma gibi faaliyetlerde bulunduğunun altı çizildi. Kararda, mahkûmiyetlerine karar verilen 12 sanığın Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi yapılanması ile organik bağ içerisinde hareket ettikleri ifade edildi.

DAİRE AİHM KARARINI İNCELEDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Sadak ve diğerleri" kararına da atıfta bulunulan kararda şöyle denildi:

"Bu yapılanmanın hiyerarşik düzeni içerisinde gerçekleştirdikleri kabul edilen eylem ve faaliyetlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'Sadak ve diğerleri' kararında yaptığı ayrım da dikkate alındığında ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyette bulunma hakkı kapsamında değerlendirilmeyeceği anlaşılmakla, bu yöne ilişkin ve diğer itirazlar yerinde görülmeyerek, yapılan yargılama sonunda toplanan deliller karar yerine incelenip, sanıkların suçlarının sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş cezaları artırıcı sebebin niteliği takdir kılınmış savunmaları inandırıcı gereçlerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümlerde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin onanmasına..."