BIST 10.682
DOLAR 32,55
EURO 35,15
ALTIN 2.466,52
HABER /  GÜNCEL

Yargıtayda üye krizi büyüyor

Yargıtay 33 üyelik boşluk için 8 aydır seçim yapamıyor. HSYK'nın listesi ile Adalet Bakanı'nın listesi bir türlü uyuşmuyor

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-Yargıtay'daki 33 üyelik boşluk hala devam ediyor. 250 üye ile çalışan Yargıtay 8 aydır seçim yapamıyor. Olayın asıl nedeninin ise HSYK’nın seçilmiş üyeleri ile Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın karşı karşıya gelmesi yatıyor.

Yargıtay Kanunu'na göre, 10. üyelik düştükten sonra en geç 2 ay içinde seçim yapılması gerekiyor. Ancak Yargıtay'da 33 üyelik hala boş. Bir türlü seçim yapılamıyor. Yaşanan seçim krizi, yaz kararnamesinde Adalet Bakanlığı ile Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) seçilmiş üyeleri arasında yaşananların bir benzeri olarak görülüyor.

Yargıtay'daki boş üyeliklerin seçimi için HSYK'nın sunduğu listeye Adalet Bakanı itiraz etti. Bakanlık kanadının ise 33 üyelik için 10 kişilik bir kontenjan istediği öne sürüldü. İddialara göre HSYK'nın beş seçilmiş üyesi bunu kabul etmedi. Bu nedenle HSYK seçim gündemiyle toplanıp bir türlü boş 33 üyelik için seçim yapamadı.

Yargıtayda çıkan bu seçim krizi adli yargının tıkanmasına da neden oldu. Atama bekleyen yüzlerce hâkim ve savcının dosyaları beklemeye almasından dolayı adli yargıyı çalışamaz hale getirdi.