BIST 9.673
DOLAR 35,23
EURO 36,68
ALTIN 2.963,48
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'da HSYK seçimi için kritik gün

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu-HSYK seçimleri için Yargıtay bugün üye isimlerini belirleyecek.

Abone ol

12 Ekim HSYK seçimleri öncesi en kritik gün bugün. Yargıtay kontenjanından HSYK'ya seçilecek 3 asil 3 de yedek üye bugün belirlenecek. 

Yargıtay'da, HSYK üyeliği için 16 kişi adaylık başvurusunda bulundu. HSYK'ya 2 asıl, 2 yedek üye gönderecek olan Danıştay'da ise seçim tarihi henüz belirlenmedi. Danıştay'daki seçim gününün önümüzdeki hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor.

Türkiye Adalet Akademisi ise 16 Ekim'de yapılacak seçim ile kendi üyeleri arasından HSYK'ya bir asıl ve bir yedek üye gönderecek. İlk toplantıda yasal çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı, katılan üyelerle 20 Ekim'de yapılacak. Türkiye Adalet Akademisi'nde adaylık başvurusunda bulunan isimler ise şöyle:

"Yılmaz Akçıl (Danıştay üyesi, Adalet Akademisi Başkanı), Ömer Kerkez (Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü), Musa Heybet (Ankara İdare Mahkemesi Başkanı), Rifat İnanç (Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı)

22 ÜYE BULUNUYOR

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Adalet Bakanı Müsteşarı da Kurul'un tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca da 1 üye seçiliyor. Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından ise 7'si adli, 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçiliyor.

HSYK SEÇİM TAKVİMİ

HSYK üyeliği seçimi başlangıç tarihi 26 Ağustos 2014 olarak belirlenmişti. HSYK seçimleri ise 12 Ekim 2014 Pazar günü yapılacak. HSYK için kesin aday listesi ise 29 Eylül 2014 Pazartesi günü yine YSK'nın internet sitesinden duyurulacak.  

HAKİMLER VE SAVCILAR KAÇ PARÇAYA AYRILDI?

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, cuma günkü yazısında HSYK seçimlerinde şekillenen listelerin detaylarını yazmıştı.

‘Hakimler ve savcılar kaç parçaya ayrıldı?’ başlıklı yazıda Ahmet Hakan şu detayları vermişti.

BİRİNCİ GRUP: ‘Yargıda Birlik’ adıyla örgütlenmiş durumdalar. Hükümete yakın grup bu ama içlerinde Ülkücüler de var. Hatta bazı Alevi yargıç ve savcılar da bu grubun içinde. Bir tür ‘ittifak’ var yani. Grubun temel amacı ‘Paralel Yapı’yı yargıda bitirmek.

İKİNCİ GRUP: Solcu ve ulusalcı hakim ve savcılar. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası çatısı altında toplanan yargıç ve savcılar bu grupta yer alıyor. HSYK seçimine asılıyorlar. Amaçlarını şyle ifade ediyorlar: Cemaat yargısından kaçarken hükümet yargısına tutulmayalım.

ÜÇÜNCÜ GRUP: Cemaatçi hakim ve savcılar… Bu grup esrarengiz bir grup. Bir listeyle ortaya çıkmış değiller. Sayıları belirsiz, ne yapacakları belirsiz. Sayılarının üç bin civarında olduğu söyleniyor. Amaçları şu: ‘Yargıda Birlik Platformu’nun kazanmasını engellemek.

DÖRDÜNCÜ GRUP: Seçimi herhangi bir listeden ya da gruptan değil de bireysel olarak girenler de var. İşte bu isimler de bu grubu oluşturuyorlar. Mesela seçime bağımsız giren HSYK üyesi İbrahim Okur bu isimlerden biri. Mesala ‘Demokrat Yargı Derneği’ adına seçime katılan Kemal Şahin de bu isimlerden bir diğeri.