BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,74
ALTIN 2.967,33
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay üyesinden şoke eden sözler

Yargıtay 11. Ceza Dairesi eski Başkanı Ersan Ülker, AK Parti'yi bombaladı Anayasa Mahkemesi'ni eleştirdi.

Abone ol
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'i yargılandığı Ergenekon davasından tahliye eden Yargıtay 11. Ceza Dairesi eski Başkanı Ersan Ülker'den şok sözler! Ülker, AK Parti'nin demokratik ve laik Cumhuriyete aykırılığının odağı olma kimliğini hala sürdürdüğünü söyledi, herşeyin sandık olmadığını iddia etti.
 
Ülker, Yargıtay'da düzenlenen tören ile emekli oldu. Veda konuşmasında çarpıcı açıklamalar yapan Ülker, şunları söyledi:
 
"HERŞEY SANDIK DEĞİL"
 
 "1982 Anayasası demokratik olmayan bir ortamda hazırlanmış, demokratik olmayan bir ortamda halk oylamasına sunulmuş, sonuçta yüzde 92 oyla da kabul edilmiştir. Bu durumun ortaya koyduğu bir başka gerçek demokrasinin sadece sandık olmadığı, demokrasi için sandık yanında demokratik ortamın da varlığı olmuştur.
 
"TERÖR MAHKEMELERİ KAPATILMALI"
 
12 Eylül'ün ardından kurulan DGM'ler, 2004'te terör mahkemeleri adı altında görev alanı genişleyerek faaliyetlerini sürdürmektedirler. 12 Eylül'de güvenlik unsunu gibi görülen bu mahkemeler, şimdi ise terörle mücadele eden değil, adeta hukuk terörü yaratan mahkeme kimliğine bürünmüşler, adil yargılamadan uzaklaşmışlardır. Türkiye,hukuk devleti ile bağdaşmayan ve bu çağa yakışmayan bu mahkemelerden bir an önce kurtulmalıdır.
 
"KAPATMA DAVASI"
 
İktidar partisi hakkında açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi, demokratik ve laik Cumhuriyete aykırılığın odağı olarak nitelediği iktidar partisinin eylemlerini ağır bulmayarak, hükümet görevini yürüten bu partiyi hazine yardımından yoksun bırakmış, laik ve demokratik Cumhuriyet niteliğine aykırı demesine rağmen, bu partinin iktidar görevini yürütmesinde aykırılık görmemiş, demokratik olmayan partiye demokratik hükümet, laik olmayan partiye laik hükümet görevi yüklemiştir. Sadece sandıkla demokrasinin olmayacağı 12 Eylül'de görülmesine rağmen şimdi üstelik Anayasa Mahkemesi kararıyla aynı tablo yaşanır olmuştur.
 
"EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR"
 
İktidar partisi, Anayasa Mahkemesi kararı aleyhine AİHM'ne başvurmamıştır. Refah Partisi kararı gözetildiğinde, Türkiye için Refah Partisi kararında vurgulanan hususların çok daha fazlasının iktidar partisi hakkındaki kararda mevcut olduğu görülmektedir. İktidar partisi, ben bu kimliğimi değiştirdim, bu kararı kaldırın diye Anayasa Mahkemesi'ne başvurmamıştır. Bu tabloda Anayasa Mahkemesinin kararında vurgulanan kimliği sürmekte, kararda sayılan ve gösterilen aynı eylemler tekrarlanmakta ve daha da artmakta, sandık süreci de o kimliğini aklamaya yetmemektedir. Aynen 1982 yılındaki halkoylamasının Anayasayı demokratik kılmadığı gibi.
 
"AYM VARLIK NEDENİNİ GÖZETMELİ"
 
İktidarın kendisi bir yana, iktidarın yasama organına hakim olarak yaptığı yasalar bile artık Anayasa Mahkemesi tarafından etkin denetlenmek bir yana neredeyse denetlenemez olmuştur. 2010 değişikliğiyle neredeyse Anayasa Mahkemesi varlık nedenini kaybetmek üzeredir. Anayasa Mahkemesi başkanının bir konuşmasında evlenme vaadiyle kandırıldık söylemi çok manidardır. Anayasa Mahkemesinin yokluğu Türkiye'de neleri yaşatmıştır. Türkiye artık aynı şeyleri yaşamamalıdır, yaşamayacaktır. O nedenle Anayasa Mahkemesinin varlık nedenini gözetmesi gerekmektedir.
 
"YARGIÇ GÜVENCESİ YOK"
 
 2010 halkoylamasıyla öyle bir yargı modeli yaratılmıştır ki, seçimli seçimsiz HSYK tamamen yürütmenin kontrolüne geçmiş durumdadır. HSYK yeni yapısıyla üç yıl içinde yargıç ve savcıların çok büyük bölümünün görev yerini değiştirmiştir. Görev yeri değişmeyen yargıç ve savcının neredeyse kalmadığı bir ortamda yargı bağımsızlığı, yargıç güvencesinin varlığından söz edilemez.
 
"ADALET TANRIÇASI'NIN YANINDAN GEÇİLMEZ OLDU"
 
Yargıtayımızın önünde ana kapıda adalet tanrıçası heykeli durmaktadır. Bu heykelin konulmasının amacı manevi yönden hukukun üstünlüğüne olan bağı da ayrıca sergilemektir. Ancak binada öyle bir konumlandırma yaratılmıştır ki, bu heykelin yanından neredeyse geçilmez olmuştur. Oysa adalete, adalet tanrıçasına sahip çıkacak olan bizleriz. Maksatlı olmasa da adeta bir tavır alırcasına ortaya çıkan bu tablonun aksini yansıtmak için, hepimizin bir davranış modeli olarak adalete sahip çıktığını göstermek için, adalet tanrıçasından kaçmadan, o kapıdan binaya girip çıkmamız gerektiğini de düşünüyorum."
 
Yargıtay Başkanı ve Başsavcı yoktu
 
Törene, Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in katılmaması dikkati çekti. Ülker'e konuşmasının ardından onur belgesini Yargıtay 1. Başkan Vekili Mahmut Bilgen verdi. Ülker, "Bu belgeyi törene gelmeyen sayın Başkanın geçerli mazereti olduğu kabulüyle alıyorum" dedi.