BIST 9.949
DOLAR 35,26
EURO 36,74
ALTIN 2.985,86
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay, Pınar Selek'e verilen müebbet hapis cezasını bozdu

Yargıday, Mısır Çarşısı'nda 1998'de meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davada sosyolog Pınar Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Abone ol

Yargıtay, İstanbul Mısır Çarşısı'nda, 1998'de meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davada sosyolog Pınar Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Kararı açıklayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, davanın esasının incelenmeden usul hatası nedeniyle bozulduğunu belirtti.

Ertuğrul, 'Ceza Genel Kurulu kararlarına karşı başsavcılık itirazı olmadığı sürece, yerel mahkemelerce direnme kararı verilemeyeceğini' ifade edip 'yerel mahkemenin kararın hukuki yanılgı sonucu verildiğinin belirlendiğini, sair yönleri incelenerek bozma kararı alındığını' söyledi.

Hürriyet gazetesine konuşan Pınar Selek, Yargıtay'ın müebbet hapis cezasını bozma kararıyla ilgili şu yorumu yaptı:

"Bu davada adalet sözü çoktan tükenmişti. Yıllardır adalet olmadığı ortadaydı. Karar bir zafer değil ama mağduriyet ortadan kalktı. Eninde sonunda haklı olan kazanacak."

Dava süreci

Pınar Selek, 1998 yılında Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamanın sorumlusu olarak tutuklandı.

Ümraniye Cezaevi'nde tutukluyken, Mısır Çarşısı patlamasıyla ilişkilendirildiğini öğrendi. Bu suçlamanın temel dayanağı ise sanıklardan Abdülmecit Öztürk'ün polis ifadesinde "bombayı, Pınar Selek ile birlikte koyduk" demesiydi.

22 Aralık 1998'de Öztürk ve Selek bomba koymak suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Öztürk ve başka iddialar nedeniyle tutuklanan diğer sanıklar, "ağır işkence gördüklerini, Selek'i tanımadıklarını" açıkladı.

Bilirkişi raporları alındı. Her raporda patlamanın bomba sonucu meydana gelmediği ifade edildi. Mahkemenin tayin ettiği üç uzman profesörün raporunda da, patlamanın bomba değil tüp gaz kaçağından olduğu, 21 Aralık 2000'de tescil edildi.

Mahkeme 22 Aralık 2000'de Pınar Selek'in tahliyesine, 8 Ağustos 2006'da Pınar Selek'in beraatına karar verdi. Bu, ilk beraat kararıydı. Yargıtay 9. Dairesi'nin "hüküm kurulmadığı" gerekçesiyle kararı usulden bozmasıyla, yeni bir süreç başladı.

Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay'a gönderildi.

Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi. Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz edince dosya Yargıtay Ceza Genel

Kurulu'nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire'nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç'a görüşü soruldu. Savcı iki sanığın müebbet hapsini istedi ama Yargıtay'ın bozma kararı karşısında şoke olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usule aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

13 Aralık 2012'deki duruşmada söz alan sanık avukatları reddi hâkim talebinde bulunmuştu.

Geçen yıl 24 Ocak'ta da 12. Ağır Ceza Mahkemesi Pınar Selek'i müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Ocak 2014'te Pınar Selek'in cezasının onanmasını istedi. Yargıtay da kararı usul yönünden bozdu.