Adli Yılın açılışında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, ABD'ye Rahip Brunson olayı nedeniyle 'hukuk' hatırlatması yaptı: "Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir."
Abone olADLİ Yıl açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'ten FETÖ, PKK ve casusluk suçlarından tutuklanan Rahip Brunson'un serbest bırakılması için yaptırımlara bayvuran ABD'ye hukuk hatırlatması geldi. "Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir" diyen Cirit, ABD'den Türk yargısına saygı istedi.
Cirit'in adli yılın açılışında yaptığı o hatırlatma şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilgili hükümleri, demokratik, insan haklarına saygılı ve hukuk devleti ilkesine bağlı tüm çağdaş hukuk sistemlerinde yer aldığı gibi uluslararası hukuk bakımından da çok güçlü bir meşruiyete sahiptir. İnsan hakları, uluslararası toplum bakımından meşru bir ilgi alanı olmakla birlikte, söz konusu ilginin çağın gerektirdiği hukuk değerlerine ve ilkelerine uygun bir şekilde gösterilmesi gerekir. Özellikle, Türk Milleti adına kullanılan asli, hukuki ve mutlak egemenliğin, devlet içinde veya dışında herhangi bir kudrete ya da otoriteye bırakılması, egemenliğin sonu olur. Türk yargısı bu gerçeğin bilincindedir.
SAYGI DUYMASI GEREKMEKTEDİR... Bu çerçevede, bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk Milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan “Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin egemenliğine” saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur."
FETÖ'DEN YARGILANAN YÜKSEK YARGI ÜYELERİ... FETÖ'den yargılanan yüksek yargı üyeleriyle ilgili bilgi veren Cirit şunları söyledi: "HSK ve yüksek yargı üyesi sıfatı taşıyan FETÖ/PDY sanıklarının yargılanmasını yapmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesine açılan dava sayısı 2017’de 106, 2018’in ilk 7 ayında ise 65 olup yargılama süreçleri devam etmektedir. Temyiz incelemesi yapan 16. Ceza Dairesinde ise 1671 adet FETÖ/PDY dosyası derdest olup, 730 adet dosyanın temyiz incelemesi adli yargılama ilkeleri çerçevesinde tamamlanmıştır."